Stap dichterbij zelfstandig lopen met een dwarslaesie

Studenten van Project MARCH (TU Delft) hebben deze week een nieuw en verbeterd exoskelet getoond voor mensen met een dwarslaesie, de MARCH lll. Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, demonstreerde het motorische harnas door het podium op te lopen.

Afgelopen maart werd het MARCH-III ontwerp voor het eerst getoond. Op 14 augustus werd het daadwerkelijke exoskelet in de praktijk onthuld in het Science Centre in Delft. De MARCH lll bevat volgens de ontwikkelaars belangrijke verbeteringen ter bevordering van de dagelijkse bruikbaarheid en comfort. De nieuwe functionaliteiten spelen namelijk nog beter in op de behoefte van de gebruiker. Zo zijn verschillende onderdelen door de gebruiker zelf aan of af te koppelen. Ook zorgen verbeteringen aan het enkelgewricht en software met variabele stapgrootte voor een natuurlijkere en soepelere loopbeweging. Daarnaast geven extra steunpunten rond de heup en middel betere ondersteuning en meer stabiliteit bij het lopen.

Een jaar lang werkte het studententeam van Project MARCH aan het nieuwe ontwerp en prototype. Het eerste exoskelet werd op 31 augustus 2017 samen met gebruiker Ruben de Sain gepresenteerd – de MARCH 2. De verbeteringen in het nieuwe exoskelet bieden volgens het MARCH-team niet alleen de mogelijkheid weer te staan en lopen, het bevat ook belangrijke verbeteringen om dit zo gemakkelijke en natuurlijk mogelijk te doen. Dat moet een belangrijke stap vormen op weg naar zelfstandig gebruik voor mensen met een dwarslaesie en daarmee naar een toekomst waarin rolstoelen uit het straatbeeld verdwijnen.

Vrijheden terugwinnen

Het nieuwe exoskelet werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de zogenaamde piloot, die het harnas bestuurt. Dit jaar is dat Sjaan Quirijns. Zijn vond het geweldig om na 18 jaar weer te kunnen lopen. “Een klein, maar groots voorbeeld van hoe het exoskelet vrijheden en mogelijkheden biedt. Het zorgt ervoor dat dagelijkse mobiliteitsbeperkingen die dwarslaesiepatiënten nu ervaren, in de toekomst een heel stuk worden verkleind. De eerste stappen zijn nu echt gezet!”

Rolstoel uit het straatbeeld

Bij de totstandkoming van de MARCH lll werd ook nauw samengewerkt met partners in de zorgsector, waaronder (net zoals bij de MARCH II) de Sint Maartenskliniek en DSW Zorgverzekeraar. De combinatie van technische kennis en ontwikkeling door het MARCH team en de kennis en ervaring van de partners maakte het nieuwe, beter aansluitende ontwerp mogelijk.

MARCH-III moet beperkingen opheffen

Chris Oomen, CEO DSW Zorgverzekeraar: “Een exoskelet is er niet om beperkingen te compenseren, maar om ze op te heffen. De ontwikkeling van de MARCH lll is een belangrijke stap op weg naar dit ambitieuze doel. Wanneer in de komende jaren met wetenschappelijk onderzoek wordt aangetoond dat het exoskelet in de praktijk effectief is, zal het in het verzekeringspakket worden opgenomen. En zal daarmee de rolstoel voor de dwarslaesiepatiënt uit het straatbeeld verdwijnen. Project MARCH is een uitstekend voorbeeld van hoe innovatie gezondheidszorg en daarmee de kwaliteit van leven voor de patiënt op een hoger niveau kan brengen”.

Remco Hoogendijk van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen voegt daar aan toe: “Technologische hulpmiddelen dragen enorm bij aan de kwaliteit van leven van dwarslaesiepatiënten. Patiënten die deelnamen aan het exoskelettraject, zijn razend enthousiast. Men vindt het fantastisch weer rechtop te staan en staand met anderen om te gaan. De ontwikkeling van het exoskelet staat nog in de kinderschoenen, maar nu al zien we indrukwekkende resultaten. Zodra de techniek op alle praktische zaken een antwoord heeft, kun je de rolstoel echt thuislaten.”

Testen prototypes

September dit jaar doet het MARCH team samen met Quirijns mee aan een Cybathlon, waarin zij met andere internationale exoskelet-teams concurreren. De nieuwste prototypes worden in tijdraces uitgedaagd zo snel mogelijk dagelijkse handelingen zoals opstaan en traplopen succesvol te voltooien.

Niet alleen binnen het MARCH-project wordt in Nederland gewerkt aan exoskeletten. Het Nederlandse Symbitron-project meldde eerder deze week hoopvolle resultaten van proeven met uitwendige skeletten voor dwarsleasie-patiënten. Sinds 2013 werkt het Symbitron-team met wetenschappelijk teams uit Zwitserland, Italië, Ijsland en het Verenigd Koninkrijk aan oplossingen voor patiënten met letsel aan de ruggengraat.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?