Subsidie voor ontwikkeling revalidatie oplossingen

De komende vier jaar kan Basalt in haar Fieldlab Rehabilittion & Mobility aan mobiliteitsoplossingen voor de revalidatiezorg werken. Met dank aan en EU-subsidie van 900 duizend euro van 'Kansen voor West II'. Die wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Nederland telt jaarlijks meer dan 200.000 revalidatiepatiënten die te maken hebben met complex lichamelijk letsel of functionele beperking. De oorzaak kan liggen bij een ziekte, ongeval of aangeboren afwijking. In het Fieldlab Rehabilitation & Mobility wordt gezocht naar technologische mobiliteitsoplossingen voor de revalidatie van deze patiënten.

Betere revalidatie zorg

In het fieldlab wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen die bewegen, sport en het gebruik van e-health en technologie tijdens het revalidatieproces stimuleren. Die oplossingen hebben tot doel de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van revalidatiepatiënten vergroten. Daarnaast moeten ze ook bijdragen aan het verlichten van de belasting van mantelzorgers en minder zorgkosten.

De inspiratie voor die zoektocht kan voortkomen uit ideeën uit de praktijk, van medisch-technische bedrijven of kennisinstellingen. De oplossingen die in het lab bedacht worden, worden doorontwikkeld tot producten of diensten die klaar zijn voor gebruik in klinieken. Vervolgonderzoek moet daarna leiden tot een verdere opschaling en/of bredere implementatie.

De vorig jaar geïntroduceerde looprevalidatierobot van Gable Systems is een van de voorbeelden van de implementatie van nieuwe technologie in de revalidatiezorg.

Samenwerking

Het Fieldlab Rehabilitation & Mobility is een regionale publiek-private samenwerking. Basalt, het resultaat van een fusie tussen het Rijnlands Revalidatie Centrum en Sophia Revalidatie, is aanspreekpunt binnen het project. Daarnaast zijn Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Haagse Hogeschool, Descin, Jagogo, Cue2Walk en Manometric bij het project betrokken.

Binnen het project werken medewerkers, patiënten, ondernemers, financiers, onderzoekers en studenten samen aan nieuwe bewezen behandelmethoden en technieken. De toegekende subsidie heeft een looptijd van vier jaar, ingaande op 1 februari 2020.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?