Telemonitoring Hartwacht krijgt Longwacht-broertje

De initiatiefnemers achter telemonitoringdienst Hartwacht komen met een variant voor COPD-patiënten. Vanaf september 2018 zal er gedurende zes maanden een pilot lopen met Longwacht. Net zoals bij Hartwacht heeft Longwacht het doel om de hoeveelheid opnames te verminderen en de drukte op spoedeisende hulp te reduceren.

Telemonitoring dienst Hartwacht is een initiatief van Zilveren Kruis, Cardiologie Centra Nederland (CCN) en FocusCura. Verzekerden van Zilveren Kruis krijgen Hartwacht sinds 2016 op medisch voorschrift vergoed. In een interview in het komende nummer van ICT&health stelt FocusCura-oprichter Daan Dohmen dat de 15 locaties van Cardiologie Centra Nederland al landelijk wordt aangeboden. Hij heeft het over duizenden gebruikers voor diensten zoals Hartwacht en COPD Inbeeld, waar FocusCura ook bij betrokken is.

De pilot voor de nieuwe dienst Longwacht, in opzet en doelstellingen enigszins vergelijkbaar met COPD InBeeld, telt vooralsnog 25 COPD-patiënten. Aan de hand van metingen en vragenlijsten die van tevoren worden gemaakt, wordt er gekeken naar de juiste behandeling voor de deelnemende patiënten, vertelt Cardioloog Igor Tulevski, medeoprichter van Cardio Centra Nederland volgens Zorgvisie. Verder ontvangen deelnemers advies waar nodig.

Succes telemonitoring Hartwacht

Reden voor de nieuwe dienst zou het succes van Hartwacht zijn. 64 procent van de hypertensie patiënten die e-health dienst Hartwacht gebruiken, hebben volgens de aanbieders hun te hoge bloeddruk in drie maanden omlaag gekregen. Dat bleek afgelopen januari uit onderzoek.

Hartwacht is er voor patiënten met hartfalen, hartritmestoornissen en resistente hypertensie. Voor deze drie groepen worden door Cardiologie Centra Nederland de klinische effecten en effecten op de kwaliteit van leven van de inzet van Hartwacht bij verzekerden van Zilveren Kruis structureel gemeten. Patiënten doen bij Hartslag zelf thuis metingen en hun cardioloog kijkt op afstand mee. Telemonitoring voor hartfalen wordt ook het komende jaar ondersteund via de Vliegwielcoalitie.

Regelmatig controleren

Met de cVitals-app van FocusCura kunnen patiënten bij Hartwacht – en straks ook bij Longwacht – waarden als bloeddruk en hartslag regelmatig monitoren en naar een cardioloog sturen. Zodra de waarden van de patiënt afwijken, is het mogelijk op afstand hulp te verlenen – zoals de voorgeschreven medicatie aanpassen – waardoor erger wordt voorkomen.

De data over het afgelopen jaar toont volgens Tulevski aan dat uitschieters in de gezondheidsstatus van patiënten voorkomen, met een verlaging in spoedbezoeken tot gevolg. “Meer dan 85 procent van de problemen lossen we op met een mailtje of telefoontje en bij 10 tot 15 procent wordt er actief meegekeken door een cardioloog. De werkdruk van cardiologen wordt hierdoor ontlast en de interactie tussen patiënt en dokter wordt onafhankelijk van plaats en tijd.”

Uitbreiding naar buitenland

In 2017 maakte CCN bekend dat in navolging van Zilveren Kruis ook zorgverzekeraars VGZ, DSW, ONVZ en De Friesland HartWacht gingen vergoeden. Vanwege het succes wil HartWacht uitbreiden naar het buitenland. Zo zijn er concrete afspraken met partijen in Denemarken (waar FocusCura actief is). Tulevski geeft aan dat men ook graag wil uitbreiden naar Azië of Afrika. Hier zou het tekort aan artsen aangepakt kunnen worden met telemonitoring.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?