Ontwikkeling test voor meer neus- en keelinfecties tegelijk

Een consortium onder leiding van ECsens, een spin off van Universiteit Twente, ontwikkelt een nieuwe test voor meerdere kortdurende neus- en keelinfecties tegelijkertijd zoals corona. Zo kunnen straks patiënten met een hoog risico de juiste behandeling krijgen en kunnen de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen.

In een nieuw consortium wordt een nieuwe betaalbare test ontwikkeld om meerdere kortdurende infecties in neus en keel, zoals corona, tegelijkertijd op te sporen. Voor die test is een subsidie van twee miljoen euro beschikbaar. Een test die meerdere infecties tegelijkertijd kan opsporen heeft grote voordelen want zo’n test helpt mensen gezond blijven en kan bij de zorgverzekeraars de druk van de ketel halen.

Pepijn Beekman, ECsens CTO en projectcoördinator:  “Samen met de Universiteit Twente, Johannes Kepler Universiteit Linz, CNRS Tokyo en de Twentse bedrijven LabMicTA en InterFluidics gaan we onze virussensor combineren met een moleculensensor. Het wordt een compleet systeem dat de gegevens ook direct communiceert naar alle geautoriseerde zorgverleners.”

Een consortium onder leiding van ECsens (dat is een UT-spin off) ontwikkelt de nieuwe test. Die test moet niet alleen eenvoudig zijn en net zo nauwkeurig als een PCR-test maar ook sneller en goedkoper. Pepijn Beekman:  “Het vorige systeem van ECsens spoort virussen en bacteriën op. Dit is nuttig om te testen of je besmet bent, maar met deze nieuwe functie krijgen we ook informatie over de reactie van je lichaam op de ziekteverwekkers. De nieuwe sensor kan helpen voorspellen hoe ziek iemand zal worden en voor welke behandeling moet worden gekozen.”

Biomarkers

Met de subsidie gaat het consortium een sensor maken die een breed scala aan relevante biomarkers met ultrahoge gevoeligheid tegelijk kan detecteren. Het testen op meerdere van deze biomarkers tegelijk geeft gezondheidswerkers meer informatie dan specifiekere testen. Zo kunnen patiënten met een hoog risico de juiste behandeling krijgen en kunnen de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Aantal testen stijgt explosief

Nu zo’n zeventig procent van de diagnoses en de daarop volgende behandeling gebaseerd is op slimme labbepalingen wordt het testen steeds belangrijker. Niet in het minst ook voor het tijdig signaleren en indammen van pandemieën. De testen ontwikkelen zich zowel tot hightech en multiple bepalingen als het kunnen verrichten op locatie of gewoon thuis in de vorm van een laboratorium op een chip.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?