Thuismonitoring van vrouwen met zwangerschapsdiabetes pakt heel goed uit in het Martini Ziekenhuis.

Thuismonitoring Martini Ziekenhuis bij zwangerschapsdiabetes

In een aantal ziekenhuizen worden vrouwen met zwangerschapsdiabetes op afstand gemonitord. Dit is nu ook mogelijk in het Martini Ziekenhuis en bevalt zowel patiënten als verpleegkundigen uitstekend. Afwijkende waarden van de glucosespiegel worden door de inzet van een speciale app eerder gesignaleerd en indien nodig neemt de verpleegkundige, als de doorgegeven waarden niet goed zijn, via de app contact op met de patiënt.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes worden sinds kort in het Martini Ziekenhuis in Groningen begeleid en behandeld via een app. Mocht er aanleiding toe zijn dan neemt de diabetesverpleegkundige via de app contact op met de zwangere. Met deze thuismonitoring krijgt de zwangere meer regie over het eigen zorgproces en hoeft ook minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Verder biedt de app ook informatie over zwangerschapsdiabetes.

Naast thuismonitoring maakt de diabeteszorg al volop gebruik van andere digitale mogelijkheden, zoals videoconsulten. Thuismonitoring is sterk in opkomst. Zeker nu ook naar aanleiding van het Integraal Zorgakkoord (IZA) initiatieven worden beloond. Een voorbeeld hiervan is afkomstig van Santeon. Dit samenwerkingsverband waarvan ook het Martini Ziekenhuis deel van uitmaakt, heeft van zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis subsidie gekregen om een thuismonitoringscentrum op te zetten.

Thuismonitoringscentrum

Het gaat om zogeheten transformatiegelden die in het kader van het IZA beschikbaar worden gesteld. Santeon, waarbinnen zeven ziekenhuizen samenwerken, heeft met succes de toets doorlopen met voorwaarden waaraan de financieringsaanvraag moet voldoen.

Met behulp van het thuismonitoringscentrum kunnen patiënten vanuit heel Nederland straks terecht voor hybride zorg: digitaal en in de thuisomgeving als het kan en fysiek op locatie als dat nodig is. Dat is ook een van de focuspunten van het IZA: middels gezamenlijke innovatie tot passende zorg komen. 

Werken in duo’s

De Santeon-ziekenhuizen werken al langer aan het standaardiseren van protocollen en manier van werken voor de zorgpaden COVID, influenza (griep), zwangerschapsdiabetes en COPD. De ervaring binnen de ziekenhuizen met hybride zorgpaden biedt al een goede basis. Een aantal ziekenhuizen werkt in duo’s om ervaring op te doen met het gezamenlijk monitoren van patiënten. Daarbij wordt met kleine aantallen gestart om op te schalen zodra dit kan.

Meer inzicht in zwangerschapsdiabetes

Diabetesverpleegkundige Jeanette Tiersma van het Martini Ziekenhuis in Groningen is blij met de mogelijkheid van thuismonitoring bij zwangerschapsdiabetes omdat het ook verpleegkundigen meer inzicht geeft. Ze vertelt op de website van het ziekenhuis: “Afwijkende waarden worden eerder gesignaleerd. Door thuismonitoring is er meer controle maar de zwangere vrouw hoeft juist minder vaak naar het ziekenhuis te komen en/of heeft minder telefonische afspraken. Zwangere vrouwen ervaren nu meer eigen regie tijdens de zwangerschap. Mochten wij iets afwijkends zien dan nemen we contact op. Hierdoor kunnen we meer de focus leggen op zorg die de zwangere vrouwen nodig hebben.”

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?