Voor het onderzoek naar de effectiviteit van de thuistest moesten deelnemers zelf een buisje vullen met urine en die opsturen naar een laboratorium.

Thuistest kan nierschade effectief opsporen

Zoals bij veel aandoeningen is het stellen van een vroege diagnose van groot belang voor een tijdige behandeling en genezing. Eerder onderzoek toonde aan dat de aanwezigheid van teveel eiwit in de urine kan wijzen op nierschade. Het Niercheck onderzoek heeft nu aangetoond dat een eenvoudige thuistest een effectieve methode blijkt te zijn voor het vroegtijdig opsporen van nierschade.

Het vroeg vaststellen van nierschade is essentieel om andere, ergere, klachten en aandoeningen te voorkomen. Nierschade die onbehandeld blijft, kan onder andere leiden tot nierfalen en hart- en vaatziekten. In de praktijk blijkt dat veel patiënten pas klachten krijgen als de nierfunctie al gedaald is tot minder dan 25 procent.

Vroege diagnose nierschade

Eerdere onderzoeken, PREVEND en Lifelines, toonde aan dat een teveel aan eiwit in de urine kan wijzen op nierschade. Daarom zijn onderzoekers van het UMCG, samen met het Amphia ziekenhuis, de gemeente Breda en huisartsen en laboranten in de regio op zoek gegaan naar geschikte methoden voor het in een vroeger stadium vaststellen van nierschade. Daarvoor startten zij het Niercheck onderzoek. Daaruit blijkt nu dat een eenvoudige thuistest een goede en effectieve methode is voor een vroege diagnose.

Voor het onderzoek naar de effectiviteit van de thuistest moesten deelnemers zelf een buisje vullen met urine en die opsturen naar een laboratorium. Bijna twee derde (60%) van de aangeschreven personen deed mee aan het onderzoek. Bij ruim drie op de tien (3,3%) werd teveel eiwit in de urine gevonden. Deze deelnemers weden vervolgens uitgenodigd voor een vervolgonderzoek. Bij substantieel deel van deze personen werden afwijkingen gevonden die tot op dat moment nog niet gediagnostiseerd waren. Afwijkingen die bij een vroege diagnose goed te behandelen zijn.

Aanpassing leefstijl vaak al voldoende

Wanneer nierschade tijdig gediagnosticeerd wordt, kunnen ernstigere aandoeningen worden voorkomen. Vaak is een aanpassing van de leefstijl, in combinatie met medicatie, al voldoende om schade aan nieren, hart en vaten te voorkomen.

Op dit moment lijden in ons land ongeveer 1,7 miljoen mensen aan chronische nierschade. Zo’n 18.000 patiënten moeten de rest van hun leven dialyseren of een niertransplantatie ondergaan. In het ergste geval overlijdt een deel van hen aan hart- en vaatziekten. Een vroege diagnose van nierschade, lang voordat de eerste klachten ontstaan, kan een groot deel van die ernstigere aandoeningen helpen voorkomen.

Naast onderzoek naar methoden om nierschade in een vroeger stadium vast te stellen, wordt ook veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van bestaande behandelingen. Zo presenteerden onderzoekers van het UMC Utrecht onlangs aan dat met een vernieuwende dialysemethode (hemodiafiltratie), Daarmee kan de kans op overlijden voor patiënten met nierfalen met met bijna een kwart (23%) afnemen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?