Tijdelijke vergoeding online intake fysiotherapie

De uitbraak van het coronavirus versnelt de ontwikkeling en uitrol van e-health. Dat geldt ook voor de regelgeving en andere voorwaarden, zoals vergoeding van online gezondheidszorg. Het volgende voorbeeld daarvan is het besluit van de Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland om de online intake bij fysiotherapie praktijken per direct te vergoeden vanuit de zorgverzekering.

Vanaf nu kunnen fysiotherapeuten de ‘(screening), intake en onderzoek’ bij de zorgverzekeraar van de patiënt declareren. Dit betekent dat patiënten die verzekerd zijn voor fysiotherapie zich tijdens de coronacrisis online kunnen laten helpen door een fysiotherapeut en niet meer fysiek naar de praktijk hoeven te gaan. Deze vorm van zorg-op-afstand was voorheen alleen mogelijk als de patiënt al onder behandeling stond van de betreffende fysiotherapeut.

Gratis website voor online intake

De fysiotherapie website Hierhebikpijn heeft haar online fysiotherapie check nu gratis beschikbaar gesteld voor alle Nederlandse fysiotherapiepraktijken. Hier worden de klachten van patiënten in kaart gebracht. Daarvoor wordt een screeningsformulier ingevuld dat de therapeut kan inzien tijdens het eerste consult.

Op het formulier staan de belangrijkste klachten van de patiënt, resultaten van het bewegingsonderzoek en specifieke zelftests, en een voorlopige uitslag met mogelijke aandoeningen. Dit draagt bij aan het zo effectief en soepel mogelijk laten verlopen van het online consult.

Duur van de regeling

Deze zorg-op-afstand regeling is met terugwerkende kracht ingegaan op 1 maart. De regeling blijft actief zolang de landelijke richtlijnen en adviezen van de overheid en het Rijksoverheid voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met betrekking tot de coronavirus uitbraak van kracht zijn. De online intake website blijft in ieder geval tot 1 juni gratis toegankelijk voor fystiotherapiepraktijken.

De impact van de beperkingen rondom het coronavirus zorgen ervoor dat de ontwikkeling van online gezondheidszorg, digitale triage, e-consulten en andere e-health toepassingen in eens stroomversnelling gekomen zijn. Het besluit rondom de vergoeding van online intake bij fysiotherapie praktijken is daar een volgend voorbeeld van.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?