De integratie van digitale platforms in de gewichtsbeheerzorg in Engeland markeert een significante verschuiving in hoe gezondheidszorgdiensten worden geleverd.

Transformatie van Gewichtsbeheerzorg via Digitale Platforms

Het landschap van de gezondheidszorg evolueert snel, en een gebied dat aanzienlijke innovatie doormaakt, is gewichtsbeheer. In Engeland heeft het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) een effectieve aanpak geïntroduceerd om de uitdagingen van obesitas aan te pakken en gespecialiseerde zorg te bieden aan degenen die dit nodig hebben. Door digitale technologie te benutten, zet de gezondheidssector van Engeland een stap vooruit in het verbeteren van de toegankelijkheid en effectiviteit van gewichtsbeheerdiensten.

Vier digitale platforms – Liva, Oviva, Roczen en Second Nature – zijn opgedoken als gamechangers op het gebied van gewichtsbeheer. Deze platforms dienen als kanalen voor personen die aan specifieke criteria voldoen, waaronder ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit zoals diabetes of hoge bloeddruk, en een body mass index (BMI) van minstens 35,0 kg/m2. In bepaalde gevallen kan de drempel voor BMI lager zijn. De innovatie ligt niet alleen in de toegankelijkheid van deze platforms, maar ook in hun vermogen om gespecialiseerde gewichtsbeheermedicatie te leveren.

Holistiche Virtuele Gewichtsbeheerzorg

De dagen waarin gewichtsbeheerzorg beperkt was tot traditionele face-to-face interacties zijn voorbij. Met deze digitale platforms ontvangen individuen uitgebreide zorg virtueel. Een multidisciplinair team van zorgprofessionals, inclusief psychologische ondersteuning, houdt patiënten nauwlettend in de gaten en vermindert de risico’s van aandoeningen zoals eetstoornissen en geestelijke gezondheidsproblemen. Bovendien bieden de platforms persoonlijke ondersteuning, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de unieke behoeften van elke persoon worden aangepakt.

Ook in Nederland worden al digitale hulpmiddelen ingezet voor de begeleiding van mensen met morbide obesitas. Een mooi voorbeeld daarvan is het nieuwe zorgpad voor obesitas in de regio Groot-Amsterdam dat begin dit jaar geïntroduceerd werd. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor e-healthcoaching. Concreet betreft het innovatieve bariatrische zorg, die zich bezighoudt met oorzaken, preventie en behandeling van obesitas. Zo moeten obesitas patiënten digitale vragenlijsten invullen. De eventuele alarmsignalen die daaruit naar voren komen, kunnen de basis vormen voor een geschikte interventie.

Digitale-Enabled Medicatie

Een van de meest opmerkelijke aspecten van deze platforms is hun capaciteit om gewichtsbeheermedicatie voor te schrijven. Semaglutide en liraglutide, medicijnen die zijn ontworpen om gewichtsverlies te bevorderen, kunnen aan in aanmerking komende personen worden voorgeschreven als onderdeel van een holistisch zorgpakket. De integratie van medicatie met dieet- en bewegingsplannen benadrukt het belang van een alomvattende aanpak van gewichtsbeheer.

Een van de grote uitdagingen in de gezondheidszorg is het waarborgen van rechtvaardige toegang tot diensten. In Engeland zijn ongelijkheden in gespecialiseerde gewichtsbeheerdiensten opgemerkt. Sommige regio’s hebben helemaal geen toegang tot deze diensten en wachtlijsten voor zorg kunnen aanzienlijk zijn. De introductie van digitale platforms heeft tot doel deze lacunes te overbruggen en individuen in onderbediende gebieden de mogelijkheid te bieden gespecialiseerde zorg te ontvangen. Bovendien voldoet de digitale aanpak aan de behoeften van degenen die moeite hebben met reizen voor afspraken of de voorkeur geven aan virtuele interacties.

Impact en Toekomstperspectieven

Vroege indicatoren wijzen op veelbelovende resultaten van het gebruik van digitale gewichtsbeheerplatforms. Vergelijkbare gewichtsverliespercentages zijn waargenomen over een periode van twee jaar bij het vergelijken van virtuele diensten met traditionele face-to-face specialistische zorg. Bovendien hebben deze platforms het potentieel om kosteneffectief te zijn, hoewel nog steeds langdurig bewijs wordt verzameld.

Vooruitkijkend plant NICE de langetermijnkosteneffectiviteit van deze digitale oplossingen te beoordelen gedurende de komende vier jaar. Deze informatie zal toekomstige beslissingen en aanbevelingen informeren. Door deze digitale innovaties te omarmen, neemt de gezondheidssector van Engeland een proactieve benadering aan om obesitas aan te pakken, de bijbehorende gezondheidszorgkosten te verminderen en de kwaliteit van leven van individuen die worstelen met gewichtsgerelateerde problemen te verbeteren.

Conclusie

De integratie van digitale platforms in de gewichtsbeheerzorg in Engeland markeert een significante verschuiving in hoe gezondheidszorgdiensten worden geleverd. Door technologie te gebruiken om virtuele zorg te bieden, lost Engeland ongelijkheden op, verbetert de toegankelijkheid en biedt een meer alomvattende benadering van gewichtsbeheer.

Naarmate het bewijs zich opstapelt en inzichten worden verkregen, kunnen de lessen die zijn geleerd uit deze aanpak mogelijk dienen als een blauwdruk voor andere gezondheidssystemen die streven naar optimalisatie van gewichtsbeheerdiensten met behulp van digitale oplossingen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?