Treant zet volgende stap in data gedreven werken

Treant Zorggroep heeft de Acute Opname Afdeling (AOA) van ziekenhuislocatie Scheper in Emmen ingericht als een zogenoemd Ward Control Center (WCC). Voor Treant is die een nieuwe stap op weg naar data gedreven werken. Daarvoor werkt de zorggroep ook al langere tijd met het Treant Control Center. Het nieuwe Ward Control Center zorgt ervoor dat patiënten binnen de AOA beter naar specialisme over de afdeling verdeeld kunnen worden.

De ontwikkeling van het Ward Control Center is door Treant zelf gedaan. Daarvoor werkte de zorggroep samen met softwareleverancier SAS. Tijdens de ontwikkeling is samen met verpleegkundigen bepaald hoe gegevens zo eenvoudig mogelijk in het WCC ingevoerd kunnen worden. Dat leidde tot de keuze voor een touchscreen systeem zodat de verpleegkundigen geen apart toetsenbord of computer hoeven te gebruiken. Treant is het eerste ziekenhuis dat gekozen heeft voor een WCC op basis van een touchscreen systeem

Efficiënter data gedreven werken

De spil van het Ward Control Center is dus een fors bemeten touchscreen monitor die op de Acute Opname Afdeling geplaatst is. Daarop kunnen verpleegkundigen via een plattegrond van de afdeling de benodigde patiënteninformatie zowel opvragen als toevoegen. Met het nieuwe WCC kunnen patiënten beter op specialisme over de afdeling verdeeld worden. Dit is voor zowel de patiënt, de verpleegkundige, als de specialist logistiek gezien een stuk efficiënter. Dit is maar een voorbeeld van de voordelen die digitaal gedreven werken met het WCC biedt.

Een ander voordeel van het WCC is dat het de afdeling helpt bij het verkrijgen van inzicht in verschillende processen. Denk bijvoorbeeld aan de registratie van de zorgzwaarte van medewerkers. Voor verpleegkundigen onderling is door verschillende kleuren op het digitale scherm snel live te zien wie waar ondersteuning nodig heeft. Voorheen werd veel gebruik gemaakt van whiteboards. Alle, voor het bepalen van de zorgzwaarte, informatie die daar tijdens de dienst op ‘gekalkt’ werd, werd daarna letterlijk weer uitgewist. Met het WCC worden deze gegevens opgeslagen en gebruikt worden om de verpleegcapaciteit binnen de hele organisatie verder te optimaliseren.

Data gedreven werken is een van de speerpunten van Treant. Doel is om deze manier van werken steeds verder in het zorgproces te implementeren. Daarvoor werkt de zorggroep ook al langere tijd met het Treant Control Center, dat elders bekend is als Hospital Control Center. In juli maakte Treant bekend dat de zorginstelling samen met Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD) een nieuw koplopersproject voor betere digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorg begonnen zijn. Daarbij worden patiënten nu via een digitale verwijzing van de huisartsenpost (HAP) naar de Spoedeisende hulp (SEH) van Treant Zorggroep verwezen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?