UMC Utrecht wil slimme digitale zorg structureel inzetten

In het begin van de eerste golf van de coronacrisis, nu bijna twee jaar geleden, startte het UMC Utrecht met een nieuwe slimme digitale zorgtoepassing. Met behulp van een slimme pleister op de borst van de patiënt, met daarin een draadloze sensor, was het mogelijk om coronapatiënten op afstand in de gaten te houden. De toepassing bleek, zeker gezien alle contact beperkende en isolerende coronamaatrdegelen, een groot succes.

Mede dankzij die goede ervaringen wil het ziekenhuis, op voortouw van technisch geneeskundige Martine Breteler, slimme digitale zorg structureel gaan inzetten op de verpleegafdeling. Voor de oplossing met de slimme pleister werkt het UMC Utrecht samen met Philips. De draadloze sensor die in de slimme pleister verwerkt is, meet de ademhaling en hartslag van de patiënt. De meetresultaten kunnen vervolgens door de verpleegkundigen op afstand in de gaten gehouden worden.

“Dankzij de monitoring op afstand via de pleister hoefde de verpleegkundige niet steeds de kamer in te gaan in volledig beschermende kleding om de waarden te controleren. Dat was voor de veiligheid van de verpleegkundigen, minder besmettingsrisico, en schaarste van beschermingsmiddelen die er aan het begin van de coronacrisis was, een belangrijke ontwikkeling”, vertelt technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht.

Structurele inzet slimme digitale zorg

Voor het op afstand monitoren van de coronapatiënten werd in het voorjaar van 2020 een speciale monitorkamer ingericht. Dat werd toen bemand door een vrijwilligersteam van Utrechtse coassistenten en studenten technische geneeskunde. Zij monitorden de waarden en waarschuwden, indien nodig, de verpleegkundigen.

Inmiddels heeft de monitorkamer een structurele bestemming gekregen voor slimme zorg op afstand en is hij omgedoopt tot medisch regiecentrum. Daar monitoren UMC-medewerkers dagelijks op een centrale plek patiënten in de thuissituatie om zo artsen en verpleegkundigen op de afdelingen te ontlasten. De monitoring vind altijd plaats onder de verantwoordelijkheid van een medisch specialist. Maar dat is niet de enige verandering die het UMCU heeft doorgevoerd. Behalve het medisch regiecentrum zijn ook twee slimme eHealth-toepassingen, Early@home en CovidTherapy@home, uitgerold. Technisch geneeskundige Martine Breteler is intussen gepromoveerd op het monitoren van patienten op afstand.

De volgende stap wordt nu het inzetten van slimme pleisters op de reguliere verpleegafdelingen. “Omdat de coronacrisis nu minder heftig is en er door omikron minder patiënten in het ziekenhuis belanden, gebruiken we de slimme pleisters op dit moment niet. Maar we willen deze draadloze sensortechnologie vooral gaan inzetten op de reguliere verpleegafdelingen”, aldus Martine.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?