UMCG wordt in het najaar van 2023 met een directe verbinding aangesloten op een groot zonnepark.

UMCG krijgt rechtstreekse verbinding met immens zonnepark

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de gemeente Groningen werken samen aan de bouw van een zonnepark met een rechtstreekse kabelverbinding naar het UMCG. Dit innovatieve project speelt een cruciale rol in het streven van de gemeente om tegen 2035 CO2-neutraal te zijn. Het UMCG, als een van de grootste stroomverbruikers in de regio, zet hiermee een belangrijke stap naar verdere duurzaamheid. Het zonnepark, dat volgens planning in het najaar van 2023 wordt opgeleverd, zal 30% van de jaarlijkse stroombehoefte van het UMCG verzorgen.

Een veelbelovend project is van start gegaan in Groningen, waar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de gemeente Groningen de handen ineenslaan voor de bouw van een zonnepark. Dit zonnepark onderscheidt zich door zijn directe kabelverbinding met het UMCG, waardoor het ziekenhuis duurzame energie rechtstreeks kan afnemen van het park. Deze aanpak markeert een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en CO2-neutraliteit.

CO2-neutraal in 2035

Ook bij andere ziekenhuizen wordt er intensief ingezet op zonne-energie. Bij Rijnstate liggen bijvoorbeeld zelfs al 2.300 vierkante meter aan zonnepanelen waarmee waterstof wordt gewonnen. Verduurzaming is in iedere zorgorganisatie sowieso aan de orde van de dag en wordt door de Green Deal verder gestimuleerd. De gemeente Groningen heeft zelfs ambitieuze plannen om tegen 2035 CO2-neutraal te worden. Als een van de meest energie-intensieve instellingen in de regio, neemt het UMCG een leidende rol in het ondersteunen van deze duurzaamheidsinspanningen.

Rechtstreekse kabel van 3,5 km

Een opvallend kenmerk van dit zonnepark is de directe kabelverbinding met het UMCG. Met een lengte van 3,5 kilometer verbindt deze kabel het zonnepark met het logistiek centrum en datacenter van het UMCG aan de Jeverweg in Groningen. Deze verbinding maakt het mogelijk voor het UMCG om duurzame energie rechtstreeks af te nemen van het zonnepark, wat een aanzienlijke impact zal hebben op hun energieverbruik.

Het zonnepark, gelegen bij het bedrijventerrein Roodehaan langs de A7, gaat plusminus 10 gigawattuur per jaar produceren, hetgeen ongeveer overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 4.000 huishoudens. De totale capaciteit van 12 Megawatt (MW) zal het publieke stroomnet in Groningen nauwelijks belasten, dankzij de rechtstreekse stroomafname van het UMCG. Met deze samenwerking is een passende lokale oplossing gevonden voor de netcongestie en aansluiting van het zonnepark.

De bouw van het zonnepark is momenteel in volle gang, en de verwachting is dat het project tegen het najaar van 2023 wordt opgeleverd. Dit innovatieve project wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen het UMCG, de gemeente Groningen, Sunprojects, Triade en Energiefonds Groningen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?