Umc’s zetten in op regionale samenwerking bij innovatie

De umc’s komen met een actieplan, waarmee ze onderzoek en innovatie in de regio willen versterken. Zij hebben via koepelorganisatie NFU een programma gelanceerd waarmee ze zich de komende jaren willen committeren aan het oplossen van gezondheidsvraagstukken dicht bij huis. Begin deze week werd het plan ‘Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio’ door NFU-voorzitter Willy Spaan overhandig aan minister Bruins (Medische zorg).

Het plan schetst volgens de NFU een actieve en verbindende rol van de universitair medische centra (umc’s) in het oplossen van gezondheidsvraagstukken dicht bij huis. “Dit rapport geeft goed de tijdgeest weer”, aldus Bruins. “Het laat zien hoe umc’s steeds meer maatschappelijke instellingen worden en bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek. Waarbij het primair gaat om de mens, in plaats van om de patiënt.”

Regionale samenwerking

De umc’s willen in de regio hun kennis en expertise gaan inzetten, samen met collega-ziekenhuizen, burgers, patiënten, zorgverleners, onderwijsinstituten, bedrijfsleven en zorgverzekeraars. Het schetst verder hoe partijen samen de meest urgente en regiogebonden vraagstukken op het gebied van preventie en gezond leven en zorg kunnen inventariseren. Gebruikmakend van elkaars expertise worden die vraagstukken dan vertaald in regionale kennis- en innovatieagenda’s, met afspraken over aanpak en financiering en met een focus op de behoefte van burgers.

Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG, stelt in een aanvulling op de presentatie dat de beweging naar duurzame regionale netwerken al langer gaande is. In het NFU-plan staan voorbeelden van succesvolle regionale samenwerkingsverbanden.

Garanderen kwaliteit zorg

“De gezamenlijke aanpak zorgt er voor dat we de zorg van morgen voor de patiënt dicht bij huis kunnen organiseren en de kwaliteit van de zorg kunnen garanderen. Het vorig jaar begonnen HartNet Noord-Nederland of het dit jaar gestarte Pathologie Netwerk Noord-Nederland zijn daar treffende voorbeelden van. Verder heeft het UMCG de verantwoordelijkheid om de regionale inzet van wetenschappelijk onderzoek en innovatie een verdere impuls te geven. Onze Aletta Jacobs School of Public Health bundelt de krachten om er voor te zorgen dat we meer gezonde jaren kunnen toevoegen aan ieders leven.”

Spaan (NFU) voegt hier aan toe: “Het vernieuwende aan dit plan is dat de umc’s hiermee de verantwoordelijkheid op zich nemen de regionale inzet van wetenschappelijk onderzoek en innovatie een impuls te geven. Voor de zorg van morgen, dicht bij huis. Je zou kunnen zeggen dat we daarmee een wetenschappelijk fundament leggen onder het preventiebeleid van het kabinet.”

Innovatie ook implementatie

Innovatie is volgens de NFU-voorzitter meer dan onderzoek doen en de resultaten publiceren. Het gaat ook om implementatie, monitoring en evaluatie. Om de ambities uit dit plan te realiseren is dan ook een extra impuls nodig, ook financieel. “Dat aan de totstandkoming van dit plan zovelen van binnen en buiten de sector hebben meegewerkt, is een hoopvol teken. Ik roep partijen op om mee te doen, en met elkaar en gedurende een lange tijd de verantwoordelijkheid aan te gaan.”
aldus NFU-voorzitter Willy Spaan.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?