UMCU, ZGV gaan samenwerken bij thuisbeademing

Op vrijdag 31 augustus hebben de raden van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de zorg van patiënten die langdurig moeten worden beademd. Deze patiënten worden doorverwezen naar Ziekenhuis Gelderse Vallei waar zij snel kunnen worden geholpen.

Soms moeten patiënten continu worden beademd. Dit zijn vaak mensen met ALS (spierziekte), COPD (longziekte), ernstig overgewicht of slaapapneu. Deze mensen moeten dan worden ingesteld op een beademingsapparaat dat thuis kan worden gebruikt. Op de intensive care (IC) in Ede worden zij, tijdens een ziekenhuisopname van enkele dagen, ingesteld op deze langdurige thuisbeademing. De IC van Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt hiervoor nauw samen met het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Samenwerking thuisbeademing verkort wachtlijst

Prof. dr. Margriet Schneider, voorzitter raad van bestuur van het UMCU en drs. Mirjam van ’t Veld, voorzitter raad van bestuur van ZGV bekrachtigden 31 augustus de samenwerking met het ondertekenen van een overeenkomst. De samenwerking verkort de wachtlijst voor het instellen op thuisbeademing, patiënten kunnen snel terecht omdat er altijd een bed op de IC voor deze patiëntencategorie wordt gereserveerd.

De ondertekening was onderdeel van een werkbezoek van de raad van bestuur van het UMCU aan Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het Utrechtse bezoek maakte ook kennis met het DarmLeverCentrum, de afdeling Topsport en het voedingsconcept van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Effectieve thuisbehandeling mogelijk

Mensen die chronische beademing nodig hebben, kunnen deze behandeling effectief en veilig thuis krijgen. De patiënt kan daarbij op afstand via telemonitoring gevolgd en begeleid worden. Op jaarbasis wordt hiermee in vergelijking met opname in het ziekenhuis voor chronische beademing fors aan kosten bespaard, los van het voordeel voor patiënten die in de thuisomgeving kunnen blijven. Dat concludeerde verpleegkundig specialist Anda Hazenberg van het Centrum voor Thuisbeademing van het UMCG vorig jaar in haar proefschrift.

Initiatieven niet langer kleinschalig

Initiatieven voor thuisverzorging en monitoring – of zorg-op-afstand, zoals COPD InBeeld en Hartwacht, waren langere tijd vooral kleinschalig. Daan Dohmen, oprichter van FocusCura (oplossingen voor zorg-op-afstand), vertelt in een interview met ICT&health deze week dat deze fase nu echt voorbij is. Volgens Dohmen wordt Hartwacht onder meer al landelijk aangeboden via 15 locaties van het Cardiologie Centrum. Er zou al sprake zijn van geleidelijke opschaling naar duizenden gebruikers, in plaats van de enkele tientallen per pilot.

Dohmen geeft verder aan dat FocusCura alleen al in de helft van alle ziekenhuizen wel actief is met een of andere vorm van thuismeting. Daaronder een proef met de Zuid-Hollandse Reinier Gaga Groep, waarbij het EPD van de drie aangesloten ziekenhuizen via het Zorgplatform van Chipsoft worden verbonden met thuiszorg-oplossingen van FocusCura. Het Haagse Haga Ziekenhuis heeft op basis hiervan nu een proef gestart met een tele-hartrevalidatieprogramma waarbij hartpatiënten op afstand begeleid worden.

Twee pilots zorg-op-afstand

Verder meldde recent het Groningse Martini Ziekenhuis dat het met twee pilots voor zorg-op-afstand begonnen is. Patiënten met COPD of hartfalen krijgen van het ziekenhuis thuis een tablet in bruikleen waarop ze dagelijks of wekelijks medische informatie over hun aandoening doorgeven aan het ziekenhuis. Stijgen die boven een individueel vastgestelde drempelwaarde, dan neemt het ziekenhuis via beeldbellen contact op met de patiënt.

Zo kan in een vroeg stadium bijvoorbeeld medicatie worden aangepast om uiteindelijk ziekenhuisopname te voorkomen. Daarnaast verhoogt het de mate van zelfmanagement, het gevoel van veiligheid en de kwaliteit van leven van patiënten.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?