Unieke hybride OK geopend in Antoni van Leeuwenhoek

De hybride operatiekamer (OK) is aan een opmars bezig. Steeds meer ziekenhuizen bouwen er een of meerderen of transformeren bestaande OK's naar een hybride variant. In het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) is onlangs een unieke nieuwe hybride OK, een CT Angio Combinatie, geopend. In deze OK kunnen tijdens het behandelen van (complexe) tumoren gelijktijdig diagnostiek en minimaal invasieve therapie ingezet worden.

De spil van de hybride OK is de aanwezigheid van een verrijdbare CT-scanner, naast de ‘standaard’ röntgenapparatuur. Door beide apparaten tegelijk te gebruiken, kan de interventieradioloog de tumor tijdens de behandeling nog beter kan zien. Het AVL is het eerst Nederlandse ziekenhuis waar deze oplossing van Siemens Healthineers ingezet wordt.

Patiënt blijft in hybride OK op één plek

Voorheen moesten patiënten tijdens een interventieradiologie behandeling verplaatst worden om een CT-scan te kunnen maken. Dat is op deze hybride OK dus niet meer nodig. De CT-scanner komt naar de patiënt toe. Dat heeft diverse voordelen. Naast het feit dat het verplaatsen van de patiënt extra tijd kost, zorgde het ook ervoor dat het beeld van de tumor verandert, bijvoorbeeld omdat de patiënt tijdens de verplaatsing anders is gaan liggen.

In de hybride OK zijn de CT-scanner en het interventie röntgenapparaat een geïntegreerd geheel. De CT-scanner staat op rails en schuift tijdens de operatie over de behandeltafel heen. Met deze nieuwe technologie is het bovendien mogelijk om de beelden van de CT-scanner en het röntgenapparaat tijdens de behandeling beiden te gebruiken. “Deze combinatie maakt het mogelijk om complexere behandelingen met nog grotere precisie uit te voeren”, vertelt Tarik Baetens, interventieradioloog in het AVL.

Diverse interventiebehandelingen

De hybride OK is geschikt voor het uitvoeren van een breed scala aan interventiebehandelingen, zoals het bevriezen of wegbranden van tumoren via een kleine gaatje in de huid (cryo-ablatie, microwave ablatie, radiofrequente ablatie). Bijvoorbeeld bij tumoren in de long, lever, nieren, bijnieren, lymfklieren en het skelet.

Verder kunnen in de nieuwe operatiekamer ook tumoren en chirurgische complicaties via de slagaders en lymfebanen (embolisatie) behandeld worden. Of het stabiliseren van botten, aangedaan door tumor (cementoplastiek, vertebroplastiek) en puncties en biopten voor weefselonderzoek van moeilijk te bereikbare tumoren.

Zoals reeds gemeld openen steeds meer ziekenhuizen, waaronder het Nij Smellinghe, Maasstad en Diakonessenhuis een hybride operatiekamer. De toegevoegde waarde van de moderne hybride ok wordt daarmee steeds vaker en duidelijker aangetoond.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?