Verbeteringen toegankelijkheid 113Zelfmoordpreventie

Binnen één tot twee weken worden bellers naar het telefoonnummer 113 via een standaardboodschap doorverwezen naar het werkelijke nummer van 113Zelfmoordpreventie (0900-0113). Daarnaast komt het telefoonnummer 113 beschikbaar voor suïcidepreventie, maar de uitvoering daarvan vergt meer tijd. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze week debatteerde de Tweede Kamer met de staatssecretaris over suïcidepreventie. Veel Kamerleden stelden de toegankelijkheid en bereikbaarheid van 113Zelfmoordpreventie aan de orde, naar aanleiding van twee incidenten waarbij tevergeefs het telefoonnummer 113 werd gebeld. De Tweede Kamer wil de kwestie zo snel mogelijk opgelost hebben.

Voor de ingebruikname van het telefoonnummer 113 geldt wel een aantal voorwaarden. Het telefoonnummer mag in de praktijk geen problemen opleveren voor de laagdrempelige noodhulpverlening via het nummer 112.

Bovendien bestaat het risico dat het nummer 113 op termijn vanuit Europa voor bepaalde doeleinden geharmoniseerd kan worden. Het kabinet gebruikt de komende maanden om te bezien hoe aan alle randvoorwaarden zorgvuldig invulling kan worden gegeven. Blokhuis wil de Tweede Kamer nog dit jaar over de voortgang informeren.

113Zelfmoordpreventie blijft voorlopig nadrukkelijk het nummer 0900-0113 communiceren, totdat het 113-nummer daadwerkelijk is gerealiseerd.

Speciale app

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is een zelfstandige en onafhankelijke zorgaanbieder op het gebied van zelfmoordpreventie. De organisatie bestaat uit psychologen en psychiaters. Zij zijn werkzaam in de professionele dienstverlening en hulpverlening. De organisatie heeft als doel zelfmoord en zelfbeschadigend gedrag te voorkomen en wil suïcidale mensen, hun naasten en nabestaanden ondersteunen.

113Zelfmoordpreventie verloor afgelopen zomer zijn oprichter Jan Mokkenstorm, die al enige tijd leed aan alvleesklierkanker.

113Zelfmoordpreventie lanceerde eind vorig jaar nog een nieuwe app voor mensen die het vermoeden hebben dat iemand binnen hun omgeving overweegt zijn of haar leven te beëindigen. De 113 Vraag Maar-app helpt betrokkenen bijvoorbeeld bij het stellen van de juiste vragen aan iemand in geestelijke nood en mogelijk suïcidaal is. Op die manier zouden kwetsbare mensen eerder over hun gevoelens gaan praten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?