In januari van dit jaar is het implementatieproject ‘Nationale uitrol samen beslissen met de Longkanker keuzehulp’ gestart.

Vernieuwde keuzehulp voor samen beslissen bij longkanker

Santeon, ZorgKeuzeLab, Universiteit Utrecht, Amsterdam UMC en Longkanker Nederland gaan samen de Longkanker keuzehulp (door)ontwikkelen en implementeren in twintig ziekenhuizen. De Longkanker keuzehulp biedt ondersteuning aan patiënten en zorgverleners bij het kiezen van de best passende behandeling. Mensen met longkanker komen in korte tijd voor belangrijke beslissingen te staan over onder meer diagnostiek, behandeling en/of palliatieve zorg.

In september starten de voorbereidingen voor de implementatie van de vernieuwde Longkanker keuzehulp in de eerste vijf ziekenhuizen. Die voorziet in informatie voor zowel patiënten, hun naasten als zorgverleners.

In januari van dit jaar is het implementatieproject ‘Nationale uitrol samen beslissen met de Longkanker keuzehulp’ gestart. Dit project wordt gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding. In het project worden twee bestaande hulpkaarten samengevoegd tot één vernieuwde Longkanker keuzehulp voor alle stadia van longkanker.

Samen beslissen

Samen beslissen is een van de speerpunten voor toekomstbestendige zorg. Patiënten worden mondiger en nemen steeds vaker zelf het voortouw. Ze praten mee en beslissen samen met de arts over het behandeltraject dat het best bij hen past. Samen beslissen betekent ook samen goed worden geïnformeerd. Als extra hulpmiddel voor arts en patiënt zijn op thuisarts.nl vorig jaar 49 online keuzekaarten beschikbaar gesteld.

Keuzehulp

De keuzehulp bevat een ‘patiënt-like-me module’, waarin patiënten met stadium IV longkanker uitkomstinformatie kunnen zien van andere patiënten zoals zij. De nieuwe versie wordt in minimaal twintig ziekenhuizen geïmplementeerd over een periode van twee jaar. De implementatie wordt zowel kwalitatief als kwantitatief geëvalueerd.

Op dit moment wordt gewerkt aan het actualiseren van de data voor de patiënts-like-me module. De versie die wordt geïmplementeerd, bevat informatie over patiënten die in 2019 en 2020 de diagnose longkanker hebben gekregen. Deze data worden gedurende het project verder vernieuwd. De getoonde informatie sluit dan zo goed mogelijk aan bij de huidige behandelmogelijkheden.

Conceptontwerp

Ook wordt er gekeken naar het ontwerp van de keuzehulp. Er is een conceptontwerp gemaakt voor de best mogelijke weergave van deze informatie en de integratie van de patiënts-like-me module binnen de Longkanker Keuzehulp. In een gebruikersonderzoek onder toekomstige gebruikers wordt onderzocht wat hier nog aan verbeterd kan worden. In september starten de voorbereidingen voor de implementatie van de vernieuwde Longkanker keuzehulp in de eerste vijf ziekenhuizen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?