Vijf labs operationeel met pilot Eenheid van Taal ABR

Vijf Medisch Microbiologische Laboratoria zijn inmiddels succesvol operationeel geworden met het nieuwe gestandaardiseerde systeem van Eenheid van Taal in antibioticaresistentie (ABR). Dit project dient de gegevensuitwisseling op het gebied van infecties met resistente ziekteverwekkers te verbeteren. In juli van dit jaar haakten de eerste twee laboratoria al aan. In 2020 moeten alle MML’s aangesloten zijn. De aangesloten laboratoria zijn nu: RLM Dordrecht/Gorinchem, CBSL Hilversum, St. Antonius, Diakonessenhuis en UMC Utrecht.

Eenheid van Taal in ABR is een gezamenlijk project van de NVMM, Nictiz en het RIVM en valt onder het bredere concept van Eenheid van Taal in de medische sector, zoals standaardisatie van gebruikte definities. Ook de vertaling van de Snomed-database naar het Nederlands maakt hier deel van uit.

Eerste pilotfase Eenheid van Taal ABR

In de eerste pilotfase moeten zes Medisch Microbiologische Laboratoria aangesloten worden op een centrale berichtenservice. Hiervan zijn nu vijf labs operationeel, na de eerste twee deze zomer. Nictiz verwacht verwacht dat eind 2018 het zesde lab, Saltro, operationeel is. Met het systeem moeten dagelijks gegevens over antibioticaresistentie naar de surveillancesystemen van het RIVM gestuurd worden op basis van gestandaardiseerde labcodes en berichten (Lab2PublicHealth).

De volgende stap is om de landelijke invoering voor te bereiden. Momenteel zijn acht nieuwe koplopers bij het project aangesloten, waaronder een paar grote labsoratoria, die gestart zijn met de eerste van de drie fasen van dit invoeringstraject. Initiatiefnemers Nictiz en RIVM verwachten dat deze labs in het voorjaar van 2019 operationeel zijn.

De vijf labs die nu operationeel zijn, treffen inmiddels voorbereidingen om de aanvraag voor typering van MRSA en CPE te automatiseren. Met deze nieuwe standaard (Lab2Lab) krijgen zij de resultaten van de typering elektronisch terug gerapporteerd. Deze typering is van belang om de verspreiding van resistente bacteriën te onderzoeken en zo nodig passende bestrijdingsmaatregelen te treffen.

Snel inzicht krijgen

Om infecties met resistente ziekteverwekkers effectief te bestrijden is het nodig om snel inzicht te krijgen in wie waar, wanneer en waarom geïnfecteerd raakt. Ook is inzicht nodig in hoe resistente bacteriën en resistentiegenen zich verspreiden. Verbetering van de informatievoorziening voor surveillance en monitoring van antibioticaresistentie is hiervoor noodzakelijk. Dit bestaat uit gestandaardiseerde labcodes, samenwerkingsafspraken en aanpassingen aan de systemen.

In de pilot is hiervoor een blauwdruk ontwikkeld. “Het blijkt niet moeilijk te zijn om dit systeem operationeel te maken en ermee te werken”, stelt Gert Koelewijn, Nictiz-productmanager. Het streven is dat in 2020 alle Medisch Microbiologische Laboratoria met de gestandaardiseerde codes en afspraken van Eenheid van Taal in ABR werken.

Dick Veenendaal, arts-microbioloog en directeur van het Streeklab Haarlem, ziet veel voordelen en toegevoegde waarde van het nieuwe systeem. “Elektronische uitwisseling kan een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen ABR, op voorwaarde dat de hele zorgketen meedoet.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?