Vilans biedt zorgprofessionals inspiratiebox met selectie e-health

Kennisinstituut Vilans komt met een inspiratiebox waarin het mogelijkheden op een rijtje zet om met digitale toepassingen zorgverleners te ondersteunen in hun werk. De inspiratiebox moet het makkelijker maken voor zorgprofessionals om de juiste toepassingen te vinden waarmee zij het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker of aangenamer kunnen maken.

Vilans timmert de afgelopen jaren in toenemende mate aan de weg als het gaat om de inzet van digitale technologie om zorgverlening aan kwetsbare groepen in de samenleving te verbeteren. Eerder in februari kwam het instituut al met een ‘Functiewijzer Domotica voor de intramurale dementiezorg’. Het doel van deze functiewijzer is om zorgorganisaties te helpen bij het inzetten van domotica in de dementiezorg. Het maakt deel uit van het project Leven in vrijheid, leefcirkels XL, dat meer vrijheid in de intramurale zorg met behulp van domotica nastreeft

Met de inspiratiebox streeft Vilans een vergelijkbaar doel na. ‘Technologie heeft een grote impact op ons leven en op ons werk. Maar de impact van technologie op het leven van veel cliënten is vrij klein, omdat het gebruik ervan voor hen nog niet vanzelfsprekend is.’ De inspiratiebox biedt geen overzicht, maar een selectie van technologieën en apps die zorgprofessionals kunnen gebruiken bij hun werk.

Vergroten betrokkenheid cliënten met technologie

De inspiratiebox is tot stand gekomen in samenwerking met zorgorganisaties Bartiméus, Dichterbij, Koraal, Schakelring, Solis en SWON. Het behoort tot het project ‘Inclusieve samenleving met inzet van technologie’ waarin is onderzocht hoe de inclusie van hun cliënten vergroot kon worden, met inzet van technologie. Daaruit zijn de thema’s en technologische oplossingen van de inspiratiebox voortgekomen.

Thema’s in de inspiratiebox zijn onder meer Stimuleren van beweging, Prettig wonen, Ontspanning en vermaak en Ondersteuning bij dagstructuur. Bij elk thema wordt een aantal beschikbare digitale toepassingen aangedragen. Bij Stimuleren van beweging zijn dat onder meer activiteitenmeters, computerspellen, mobiele games zoals Pokemon Go en zorgrobot Zora.

De inspiratiebox kan als pdf gedownload worden en beslaat ruim 90 pagina’s.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?