Vilans gaat slimme oplossingen ontwikkelen met zorginstellingen

Vilans gaat samen met initiatiefnemer TanteLouise en tien andere zorginstellingen uit West-Brabant en ondersteund door het innovatienetwerk Care Innovation Centre (CIC) slimme oplossingen ontwikkelen voor de zorg. Dit zal plaatsvinden in het programma ‘Anders Werken in de zorg’.

De betrokken partijen lanceerden hiervoor onlangs de nieuwe website anderswerkenindezorg.nl, waar de verschillende projecten waar de partijen aan deelnemen staan. Hierbij kan worden gedacht aan een slimme bril die helpt om het aantal medicatiefouten in de zorg drastisch terug te dringen, maar ook aan slim incontinentiemateriaal of een bril met camera, waardoor een arts of gespecialiseerd verpleegkundige op afstand kan meekijken.

Tot de deelnemende partijen behoren, naast Vilans, de Riethorst Stromenland, Ruiterbos, Thebe, Surplus, Care Innovation Center, het Hoge Veer, Park Zuiderhout, Groenhuysen, Zorgplein Maaswaarden, Avoord, Raffy, Lâle en de Lelystroom, Volckaert en TanteLouise.

‘Anders werken is noodzaak’

Volgens Vilans-onderzoeker Henk Herman Nap gaat ehealth in toenemende mate een ondersteunende rol spelen in de langdurige zorg en draagt het bij aan een wereld waarin mensen langer prettig, zelfstandig en zelfredzaam blijven thuis wonen. 

“Toch zien wij maar al te vaak dat de implementatie stroef verloopt of zelfs faalt, doordat systemen niet goed met elkaar communiceren of simpelweg te complex zijn in het gebruik. Het is daarom essentieel dat systemen integraal aansluiten op de processen in de zorg. Onder andere in het kader van Anders Werken zijn we daarom constant bezig om zorggerelateerde technologieën en diensten te ontwikkelen, valideren en verbeteren”, aldus Nap.

Directeur zorg en behandeling Jan-Kees van Wijnen van TanteLouise wijst op de huidige arbeidsmarktproblematiek en de noodzaak hierdoor anders te gaan werken.

“Door vergrijzing neemt het aantal ouderen dat zorg vraagt in snel tempo toe, terwijl het aantal mensen dat die zorg kan bieden onder druk staat. Dat vraagt om slimme oplossingen en de inzet van technologische ondersteuning.”

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?