Virtuele techniek helpt bij berekenen vernauwing kransslagader

In het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis kan met een nieuwe (onderzoeks)techniek worden bepaald in welke mate bloedvaten rondom het hart, de kransvaten, vernauwd zijn. Daarbij wordt een virtuele FFR-analyse – een computer 3D model – van het hart gemaakt door het bedrijf HeartFlow.

Het 3D-model wordt gemaakt met behulp van een FFR-meting en op basis van een speciale CT-scan (CT-coronair angiografie), die het ziekenhuis naar hen opstuurt. Met de nieuwe techniek kunnen vernauwingen beter in kaart worden gebracht en kan een gerichter behandelplan worden opgesteld voor de patiënt.

Uit onderzoek is gebleken dat de virtuele FFR-analyse, samen met andere beschikbare gegevens over de patiënt, een vollediger en preciezer beeld geeft van de toestand van de kransvaten. Daarnaast is gebleken dat de virtuele FFR-analyse, samen met andere beschikbare gegevens over de patiënt, een vollediger en preciezer beeld geeft van de toestand van de kransvaten.

Lagere kosten, minder risico

Ook vermindert de nieuwe techniek de kosten met 26 procent in vergelijking met de huidige behandelmethoden om een diagnose te stellen bij patiënten met een verdenking op een coronaire hartziekte (vernauwing van de kransvaten). Verder wordt de patiënt minder blootgesteld aan radioactieve straling en is er minder kans op complicaties omdat er bij de nieuwe techniek minder onderzoeken nodig zijn om een diagnose te stellen.

 

Ffr-analyse maasstad ziekenhuis ict&health
Cardiologen martin van der ent (links) en tobias bruning (rechts) bespreken de virtuele ffr-analyse. (beeld maasstad ziekenhuis)

 

Het Maasstad Ziekenhuis was in 2007 het eerste niet-academische ziekenhuis dat startte met CT-coronair angiografie. In nauwe samenwerking tussen de afdelingen Cardiologie en Radiologie worden in het Maasstad Ziekenhuis jaarlijks ongeveer 850 van genoemde CT-scans gemaakt.

Meer VR bij Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis kwam deze maand nog met het nieuws naar buiten dat het in samenwerking met KWF kankerbestrijding en het bedrijf SyncVR een oplossing heeft ontwikkeld waarmee Oncologiepatiënten en hun naasten een interactieve een gezamenlijke VR-beleving ondergaan. Zo kan er bijvoorbeeld een virtuele wandeling over het strand gemaakt worden, een race over het circuit of een tour door New York.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?