V&VN: pilot digitale gegevensuitwisseling boekt eerste succes

Bij de overdracht van (digitale) patiëntgegevens moeten verpleegkundigen en verzorgenden die vaak keer op keer handmatig overtikken. Het is een van de grootste ergernissen van zorgmedewerkers, zo bleek recent nog uit berichtgeving van de NOS. Het kost veel tijd en vergroot ook het risico op fouten omdat er informatie verloren gaat. In Amsterdam loopt sinds begin dit jaar een pilot om dit proces gebruiksvriendelijker en efficiënter te maken, zo stelt V&VN (verpleegkundigen & verzorgenden Nederland). De vorderingen zijn positief.

In de pilot voor digitale gegevensuitwisseling is afgelopen voorjaar en zomer in kaart gebracht hoe de huidige wijze van overdragen tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen en thuiszorg in zijn werk gaat. Wat moet je als organisatie aanpassen in je werkwijzen en systemen? Wat kost het je? Wat betekent dit voor zorgmedewerkers? Hoe stem je als organisaties met elkaar af? Hoe kan het overdrachtsproces zo worden ingericht dat gegevens kunnen worden ‘hergebruikt’ in plaats van overgetikt?

Nieuwe fase pilot gegevensuitwisseling

V&VN is kartrekker van deze pilot, die begin 2019 een nieuwe fase ingaat: van het zeven keer handmatig overtikken van gegevens naar nog ‘maar’ twee keer. Renate Kieft, de expert e-overdracht van V&VN vertelt hierover: “Door dezelfde technische eisen te stellen aan de leveranciers als het gaat om de manier waarop zij het versturen van gegevens hebben geregeld. Op papier staat het nu als een huis, we gaan kijken of het in de praktijk ook werkt. Als dat lukt, is dat heel mooi.”

Zo moet volgens Kieft bewezen worden dat er snel stappen gezet kunnen worden om de ICT-problematiek in de zorg te verlichten. “Goed nieuws dus voor alle verzorgenden en verpleegkundigen. Maar het doel blijft natuurlijk wel dat de e-overdracht uiteindelijk volledig digitaal kan. Juist nu we zulke grote personeelstekorten hebben, is dat ontzettend belangrijk. En voor patiënten is het natuurlijk ook heel fijn als zij niet keer op keer dezelfde vragen hoeven te beantwoorden.” In september werd over deze problematiek uitgebreid in divers media gepubliceerd, waaronder door de NOS.

Deelnemers aan de pilot zijn zeven zorgorganisaties uit de regio Amsterdam, drie thuis- en verpleeghuis-zorg-organisaties (Evean, Cordaan en Zonnehuisgroep Amstelland) en vier ziekenhuizen (OLVG, Boven IJ, Amsterdam UMC, Antonie van Leeuwenhoek). Daarnaast wordt het project ondersteund door kennisinstituut Nictiz en de regionale ondersteuningsorganisatie SIGRA/EZDA. Ook softwareleveranciers doen mee, want zij moeten hun software aanpassen. De pilot duurt nog ruim een jaar, en moet voorbeelden en instructies opleveren voor andere partijen. De hoop is dat tegen 2022 de standaard eOverdracht in heel Nederland is ingevoerd.

Leveranciers moeten EPD aanpassen

Kieft: stelt dat de bal nu bij de leveranciers ligt. “Zij moeten hun EPD’s nu aanpassen. De Amsterdamse pilot bewijst dat je sneller meters maakt als je als zorginstellingen niet ieder voor zich afspraken maakt met leveranciers, maar samen optrekt. Samen sta je veel sterker. Dus ik hoop dat zorginstellingen in heel Nederland dit voorbeeld zullen volgen.”

Er is, volgens V&VN na jarenlang hiervoor pleiten, nu één taal voor gegevensuitwisseling, ook al staan ze in verschillende systemen (Eenheid in Taal). Daarnaast waren er, om informatie over een patiënt of cliënt eenduidig en volledig over te dragen, eerder al afspraken gemaakt over wát er in een overdracht moet staan. Dat is vastgelegd in een informatiestandaard verpleegkundige E-overdracht.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?