VZVZ: LSP is al goed platform voor gegevensuitwisseling

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) voorziet duidelijk in een basisbehoefte. Het faciliteert al veel vormen van digitale uitwisseling van medische gegevens, zoals tussen eerste lijn en tweede lijn. Dat stelt VZVZ, de organisatie die het platform voor (regionale) uitwisseling van medische gegevens beheert. Meer mogelijkheden worden binnenkort geïntroduceerd.

VZVZ reageert naar eigen zeggen op ‘enkele recente publicaties’, waarin zorgverleners aangeven dat  gegevensuitwisseling van actuele medische informatie vaak omslachtig en ouderwets verloopt. Eerder deze week kwam de NOS met berichtgeving hierover, al werd daarbij vooral gewezen op de verantwoordelijkheid van leveranciers van systemen zoals EPD’s.

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) voorziet al voor een belangrijk deel in de benoemde behoefte, stelt de beheerder. In nauwe samenspraak met het zorgveld ontwikkelen partijen die betrokken zijn bij het Landelijk Schakelpunt nieuwe oplossingen. Een goed voorbeeld is het Medicatieproces, dat nu in de testfase verkeert.

Al zes jaar gegevensuitwisseling

Voor verschillende zorgtoepassingen verzorgt het LSP al bijna zes jaar de elektronische gegevensuitwisseling. Wekelijks wisselen zorgverleners miljoenen medicatiegegevens uit via het platform. Informatie over voorgeschreven en verstrekte medicatie, over allergieën en interacties. De informatie speelt een rol in veel zorgprocessen in de apotheek en het ziekenhuis. Afhankelijk van de inrichting van die zorgprocessen speelt de informatie een meer of minder belangrijke rol. Die keuze maakt de instelling.

Momenteel vinden tests plaats van de informatiestandaard Medicatieproces, die een oplossing moet bieden voor gebrekkige informatievoorziening inzake medicatie. Zo is momenteel niet bekend wat de originele afspraak tussen arts en patiënt is inzake medicatiegebruik, of wat de patiënt met de medicijnen doet. Dat moet met Medicatieproces veranderen. Een ander pilot is de uitwisseling van ketenzorginformatie dat nu aan de implementatiefase begint.

LSP voldoet aan privacywetgeving

VZVZ stelt dat alle uitwisseling van gegevens volledig voldoet aan de nieuwe privacywetgeving. Dat is een belangrijke voorwaarde, omdat het om uiterst gevoelige persoonlijke informatie gaat. Zorg en privacy gaan hand in hand en vergen aandacht. VZVZ probeert het gebruik te vereenvoudigen. Zo kregen apotheken onlangs de beschikking over een praktisch hulpmiddel om sneller aanpassingen in medicatie te controleren.

Over LSP en VZVZ

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is een zorginfrastructuur. Zorgaanbieders kunnen erop aansluiten om medische gegevens van hun patiënten digitaal met elkaar te delen – 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het LSP is hiervoor ontwikkeld en beveiligd. Dit najaar zou een publiekscampagne gelanceerd worden om de bekendheid van het LSP en waar het voor gebruikt wordt te vergroten.

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) beheert het LSP. Het zorgt ervoor dat de uitwisseling van medische gegevens via het platform technisch en organisatorisch goed verloopt. VZVZ verzorgt de regie over de uitwisselingsketen en bewaakt snelheid, betrouwbaarheid en veiligheid van het systeem.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?