Wearable FitBit legt meer focus op stress en hartgezondheid

Wearables van leveranciers zoals Apple en Fitbit worden in toenemende mate gebruikt om inzichten te verkrijgen in lichaamsfuncties en daarmee fitheid en gezondheid van dragers. Tijdens de coronapandemie werden wearables steeds vaker ingezet voor zorg en monitoring op afstand. Wearable-producent Fitbit heeft in dit kader nu de Fitbit Charge 5 uitgebracht, met net zoals in de voorgaande edities van de smart watch een focus op fitness en gezondheid.

De Charge 5 moet gebruikers meer inzicht geven in zaken zoals beweging, stress, hartgezondheid, slaap en algeheel welzijn. Fitbit Premium geeft daarbij persoonlijke inzichten, begeleiding op maat en een reeks van workouts en mindfulness content. De premium-dienst van FitBit heeft ook een nieuwe functie – dagelijkse herstelscores – die binnenkort beschikbaar is voor de Charge 5, Sense, Versa 3, Versa 2, Luxe en Inspire 2.

Die scores geven elke ochtend aan of iemand fysiek klaar is om te gaan sporten of het beter rustig aan kan doen. Ze zijn gebaseerd op activiteit, hartslagvariabiliteit (HRV) en recente slaap. Gebruikers ervan krijgen ook een analyse van de factoren die de score hebben beïnvloed, of suggesties zoals een aanbevolen streefdoel.

Beperken van stress

De nieuwe wearable moet ook stressvorming beperken. Volgens FitBit ervoer 40 procent van de volwassenen in 2020 veel stress. De Charge 5 is in dit kader als eerste tracker met een EDA-sensor uitgerust. De sensor meet de reactie van iemands lichaam op stress aan de hand van veranderingen in de zweetklieren op de vingers. De EDA-functie is afgelopen herfst voor het eerst met Fitbit Sense geïntroduceerd. 70 procent van de gebruikers zou hun hun hartslag verlaagd hebben tijdens een twee minuten durende EDA-scansessie.

Verder biedt de wearable een stressbeheersingsscore in de Fitbit-App, die elke ochtend aangeeft of iemand mentaal klaar is voor een nieuwe uitdaging, of rust nodig heeft en moet opladen. De Premium-dienst biedt daarnaast toegang tot ammeditatie- en mindfulness-sessies van merken en experts, zoals Ten Percent Happier en Mindful Method van Deepak Chopra, voor stress-beheersing.

Aandacht voor hartgezondheid

Ook hartgezondheid krijgt aandacht. Atriumfibrillatie (AFib) is de meest voorkomende hartritmestoornis. Sinds de lancering van de ECG-app op Sense hebben gebruikers meer dan vier miljoen beoordelingen uitgevoerd. De ECG-app zal binnenkort ook beschikbaar komen voor de Charge, zodat meer mensen (betaald) toegang krijgen tot dit hulpmiddel.

Charge 5 houdt verder 24/7 de hartslag bij en geeft meldingen wanneer de hartslag zich boven of onder persoonlijke grenzen bevindt. Hoewel veel factoren van invloed kunnen zijn op de hartslag, kan een te hoge of te lage hartslag een indicatie zijn van een hartaandoening die medische aandacht vereist.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?