WHO heeft tijdens de G20-top een plan gelanceerd om de digitale gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren en door te ontwikkelen.

WHO lanceert initiatief voor digitale gezondheidszorg op G20

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft tijdens de G20-top in India een mondiaal initiatief voor digitale gezondheidszorg aangekondigd. Het nieuwe Global Initiative on Digital Health (GIDH) heeft tot doel de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen. Met steun van de G20-landen en partners zal dit initiatief diverse internationale normen, best practices en middelen bundelen om de transformatie naar digitale gezondheidssystemen te bevorderen.

Tijdens de recente G20-topbijeenkomst heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in samenwerking met G20 voorzitter India, een opmerkelijk initiatief gelanceerd om de wereldwijde digitale gezondheidszorg te stimuleren.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directeur-Generaal van de WHO, benadrukt het belang van samenwerking: “De erkenning van de unieke rol van de WHO en de steun van G20-landen en India’s voorzitterschap zijn cruciaal om gezamenlijk doelen te bereiken, die geen enkele partij alleen kan verwezenlijken. We zijn vastbesloten om landen te ondersteunen bij het versterken van hun capaciteiten en het verbeteren van toegang tot hoogwaardige digitale oplossingen voor een gezondere, veiligere en rechtvaardigere toekomst.”

Historisch moment

De Indiase minister van Volksgezondheid, Dr. Mansukh Mandaviya, noemt de lancering van het Global Initiative on Digital Health een historisch moment voor de G20 Gezondheidswerkgroep. Hij benadrukt dat het initiatief niet alleen een prioriteit aangeeft, maar ook gezamenlijke inspanningen van de G20-landen in concrete actie omzet. Het mondiale initiatief is een van de belangrijkste thema’s tijdens India’s G20-voorzitterschap. Het volledige rapport van GIDH kun je hier lezen.

Het belang van digitale gezondheidszorg werd tijdens de COVID-19-pandemie niet alleen onderstreept maar infectieziekte bleek ook een krachtige katalysator die een wereldwijde zorgtransformatie in gang zette. Veel landen hebben echter ondersteuning nodig om hun focus van losstaande digitale gezondheidsprojecten naar een nationale digitale gezondheidsinfrastructuur met passende regelgeving en beleid te verleggen. Het GIDH-initiatief heeft als doel dit te realiseren door middel van:

  • Het ontwikkelen van prioriteitsgerichte investeringsplannen voor digitale gezondheidstransformatie.
  • Het verbeteren van transparantie en rapportage van digitale gezondheidsmiddelen.
  • Het bevorderen van kennisuitwisseling en samenwerking tussen regio’s en landen.
  • Het ondersteunen van alomvattende benaderingen voor digitaal overheidsbestuur.  In Europa wordt hiervoor onder meer de Eurepean Health Data Space opgetuigd.
  • Het verhogen van technische en financiële steun voor de uitvoering van de Wereldwijde Strategie voor Digitale Gezondheid 2020-2025 en de volgende fase daarvan.

Impuls voor digitale gezondheidszorg

De WHO en haar partners hebben substantiële toezeggingen gedaan, zowel financieel als in natura, om de lancering van dit nieuwe initiatief te ondersteunen. De bewezen voordelen van digitale gezondheid als katalysator voor gezondheidsresultaten en het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor gezondheid tegen 2030 zijn ondubbelzinnig duidelijk. Digitale interventies verbeteren de gezondheidszorg op meerdere manieren. Het loopt van het ondersteunen van individuen bij het beheren van hun welzijn tot het versterken van gezondheidssystemen via verbeterde toeleveringsketens en personeelsbeheer.

Het Global Initiative on Digital Health (GIDH) belooft een krachtige impuls te geven aan de wereldwijde inzet voor digitale gezondheid, waarbij landen en partners zich verenigen om tastbare en meetbare vooruitgang te boeken in de richting van een gezondere en duurzamere toekomst.

Internationaal congres ICT&health

In de gezondheidszorg staan digitalisering en e-health wereldwijd hoog op de agenda. Het kennisplatform ICT&health, Nederlands grootste zorginnovatieplatform, haakt daarop in door met een driedaags congres de internationale zorgwereld naar Nederland te halen. Het congres, dat zal plaatsvinden van 14 tot en met 16 mei 2024 in het MECC Maastricht, heeft als doel om de wereldwijde uitdagingen van de zorgtransformatie te duiden evenals de bewezen oplossingen, ontwikkelingen, de meerwaarde van digitalisering en de mondiale samenwerking hierin. Naar verwachting zullen zo’n 10.000 deskundigen uit de binnen- en buitenlandse zorg het congres bezoeken.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?