Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate heeft in Elst haar 'ziekenhuis van de toekomst' geopend. Hier komen allerlei duurzame, medische en digitale innovaties samen. Foto: Rijnstate.

Ziekenhuis van toekomst bundelt duurzame en digitale innovaties

Het Rijnstate Ziekenhuis (Arnhem) heeft zijn nieuwe locatie in Elst in gebruik genomen. Het in 2020 aangekondigde ‘ziekenhuis van de toekomst’ is daarmee een feit. De bouw van de locatie Elst ging in 2021 van start en herbergt allerlei vormen van duurzame en medische innovatie. Dat stelden Wim van Harten (voorzitter Raad van Bestuur), Hans Schoo (lid Raad van Bestuur) en Jeroen Rütter (voorzitter CMSR- Coöperatie Medisch Specialisten Rijnstate) tijdens de opening. De officiële opening is overigens op 28 september.

Duurzame innovaties zijn er genoeg te zien. Rijnstate Elst is naar eigen zeggen het eerste energie-neutrale ziekenhuis in Europa. Het doet voor haar energievoorziening een beroep op waterstof en zonnepanelen. Op en om het gebouw liggen 1.354 zonnepanelen. Die zorgen ervoor dat licht opgevangen wordt en met waterstof als drager uiteindelijk in energie aan het gebouw geleverd kan worden. De voorziening heeft een vloeroppervlakte van 13.000 m2. Voor de bouw is 520.000 kg wapening gebruikt en 8.687m3 beton.

Bundelen van innovaties

In een interview met ICT&health in oktober 2020 vertelde bestuursvoorzitter Wim van Harten van Rijnstate hoe de kliniek van de toekomst in Elst op allerlei gebieden innovatie moest bundelen. Op het gebied van duurzaamheid en duurzame zorg, maar ook op het gebied van digitalisering. Het ging vooral om evidence based digitale vernieuwingen, stelde Van Harten. Tot deze vernieuwingen behoorde ook het Virtueel Zorgcentrum, dat in 2020 versneld werd ingevoerd om Covid-patiënten op afstand te monitoren.

“Digitale innovaties vergen een aanzienlijke investering die lange tijd geen geld zal opleveren”, stelde Van Harten destijds. Om toch tot een goed resultaat te komen, werkt het topklinische ziekenhuis nauw samen met strategische technologiepartners en de Universiteit Twente. Een geïntegreerde ICT-infrastructuur ziet de strategisch-analytische bestuurder hierbij als cruciale succesfactor. “Wil je zorg kosteneffectief en evidence based aanbieden, dan moeten we weg van de losse modules en apps.”

Digitale strategie

De route naar de gedigitaliseerde kliniek van Rijnstate werd voor het eerst vastgelegd in de digitale strategie 2019-2021, die samen met de medische staf stapsgewijs werd gerealiseerd. Inmiddels is er een vervolgstrategie ontwikkeld, met meer focus op het veranderkundige deel van digitalisering.

In de polikliniek in Elst zou ook ruimte beschikbaar gesteld worden aan studenten en/of ondernemers die een medische startup willen beginnen. Dat maakte Rijnstate in maart 2021 bekend. Door ruimte te bieden aan medische startups hoopt het ziekenhuis, min of meer in eigen huis, nieuwe producten voor de zorg te ontwikkelen. De medische specialisten van het Rijnstate zullen nadrukkelijk betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe zorginnovaties.

“Je zou kunnen denken aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van pijnbestrijding, gehoor, orthopedie of robottechniek. Wij zetten robots al in voor operaties, binnenkort komt er ook een schoonmaakrobot. Misschien kunnen studenten een robotarm ontwikkelen die wij in de zorg kunnen gebruiken. Dat is maar een idee”, aldus Rijnstate bestuurslid Hans Schoo destijds.

Duurzaamheid belangrijk thema

Het verlagen van de CO2-footprint is, net als in andere sectoren, volgens Rijnstate Ziekenhuis een essentieel thema in de zorg geworden. Dat kan met energieneutrale gebouwen, het toepassen van waterpompen, zonnepanelen en op tal van andere manieren. Een belangrijke milieuwinst kan ook geboekt worden met verdergaande digitalisering. Dankzij bijvoorbeeld telehealth en thuismonitoring hoeven patiënten bijvoorbeeld aanzienlijk minder benzine te verstoken doordat ze geen reistijd meer hebben.

Om de zorg te verduurzamen op basis van de onlangs getekende Green Deal 3.0 is een eenmalige initiële investering nodig van 1,6 tot 3,4 miljard. ActiZ en andere zorgorganisaties riepen in maart 2023 de politiek op om deze middelen ook daadwerkelijk vrij te maken in de Rijksbegroting. De genoemde bedragen worden nader onderbouwd in het gezamenlijk uitvoeringsplan van de branche- en koepelorganisaties dat begin maart 2023 werd gepresenteerd.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?