IHE geeft ziekenhuizen de kans om proef te draaien met het internationaal en gestandaardiseerd uitwisselen van patiëntsamenvattingen.

Ziekenhuizen mogen proefdraaien met International Patient Summary (IPS)

IHE geeft de International Patient Summary (IPS) vrij voor proefimplementaties. Dit betekent dat ziekenhuizen nu ervaring kunnen opdoen met deze gestandaardiseerde werkwijze om internationaal patiëntsamenvattingen uit te wisselen. Het IPS-profiel is een belangrijk instrument ontwikkeld door samenwerkende standaardontwikkelingsorganisaties (SDO's) om de wereldwijde acceptatie van de International Patient Summary (IPS) te bevorderen. IPS is cruciaal voor het beheren van kwaliteitszorg over grenzen heen.

IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) heeft aangekondigd dat ziekenhuizen mogen proefdraaien met de International Patient Summary. Het IPS-profiel is een cruciaal instrument dat is ontwikkeld door samenwerkende organisaties voor de ontwikkeling van standaarden, teneinde de wereldwijde acceptatie van de IPS te bevorderen. Het is zodoende een belangrijke stap richting een verbeterde interoperabiliteit in de gezondheidszorg.

Gestandaardiseerde patiëntsamenvatting

Het doel van IPS is om gestandaardiseerde patiëntsamenvattingen uit te wisselen. Dat is belangrijk voor het leveren van kwaliteitszorg over de grenzen heen. In een tijd waarin mensen wereldwijd reizen voor werk, vakanties en andere activiteiten, wordt de behoefte aan medische zorg in het buitenland steeds groter. IPS biedt een oplossing voor dit groeiende probleem.

Een van de belangrijkste voordelen van deze internationale patiëntsamenvatting is dat het de klinische resultaten verbetert, de kosten verlaagt en de tijd tot behandeling aanzienlijk verkort. Wanneer een arts snel toegang heeft tot relevante klinische informatie over een patiënt, zoals demografische gegevens, allergieën, diagnoses en behandelingen, kan de zorg efficiënter en effectiever worden verleend. Dit is vooral belangrijk bij spoedgevallen, waarbij tijdige en geïnformeerde beslissingen van levensbelang kunnen zijn.

IPS is internationale standaard

Wat IPS onderscheidt, is dat het hier gaat om een wereldwijde standaard voor het uitwisselen van patiëntsamenvattingen. Het profiel is ontwikkeld dankzij samenwerking tussen verschillende vooraanstaande organisaties, waaronder het European Standardization Committee (CEN), HL7 International, de International Standards Organization (ISO), IHE International en SNOMED International. Hun expertise heeft geleid tot een robuuste specificatie en bijbehorende hulpmiddelen om de implementatie te vergemakkelijken.

Databeschikbaarheid

IHE heeft ervoor gezorgd dat het IPS-profiel naadloos aansluit bij andere bestaande profielen en standaarden in de gezondheidszorg. Dit past binnen de missie van IHE om het gebruik van standaarden en bijbehorende werkprocessen te bevorderen om databeschikbaarheid in de gezondheidszorg te verbeteren.

Wil je meer weten over IPS en gerelateerde ontwikkelingen in de gezondheidszorg? Dan kun je het IHE jaarcongres op 22 november 2023 bijwonen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?