Ziekenhuizen willen ‘duppen’ in woordenboek

Nederlandse ziekenhuizen hebben 'duppen' aangemeld voor de Van Dale-verkiezing 'Woord van het Jaar 2018'. Duppen is een nieuw werkwoord en staat voor 'digitaal uitwisselen tussen patiënt of persoon en professional'. Het betekent dat patiënten van een ziekenhuis online hun eigen medische gegevens bekijken via bijvoorbeeld de ‘mijn’-omgeving van het ziekenhuis – het patiëntportaal.

Op dit moment kan duppen bij 43 van de Nederlandse ziekenhuizen, zo stelt ziekenhuiskoepel NVZ. De verwachting is volgens de NVZ dat in 2020 patiënten bij alle algemene ziekenhuizen, revalidatie-instellingen, dialyse- en radiotherapeutische centra en categorale instellingen digitaal gegevens kunnen opvragen. Dit geldt ook voor zelfstandige klinieken en huisartsen en vanaf 2021 ook voor GGZ-instellingen.

Duppen voor meer regie

Iedereen moet kunnen duppen, vinden de ziekenhuizen, als onderdeel van het streven van overheid en zorgsector om patiënten meer eigen regie over hun gezondheid te geven. Om mee te kunnen denken over de eigen gezondheid en behandelplan is het nodig dat mensen beschikken over de juiste informatie, zoals uit een ziekenhuisdossier (EPD).Verder is het voor de dokter belangrijk om de juiste informatie over patiënten te hebben, om een behandeling goed af te stemmen.

Digitale uitwisseling zorgt er voor dat er niet meer voor elke vraag een afspraak nodig is, of wachten tot de volgende werkdag om te bellen, zo stelt de NVZ. “Het is net als naar de bank gaan of een vakantie boeken,” zegt Vincent Buitendijk, bestuurder van Libra Revalidatie & Audiologie, “dat doen we tegenwoordig allemaal online omdat dat zoveel gemakkelijker en sneller is. Duppen met je dokter is straks niet meer weg te denken uit de maatschappij. Daarom hoort het thuis in de Dikke Van Dale.”

Recht op digitale inzage

Toegang tot medische gegevens is een recht dat iedere Nederlander heeft. Vanaf 2020 zijn ziekenhuizen volgens de wet (Cliëntenrechten elektronische verwerking gegevens in de zorg) verplicht om medische informatie digitaal aan te bieden aan Nederlanders.

Daar werken 64 algemene ziekenhuizen en 34 categorale instellingen – revalidatie-instellingen, dialyse- en radiotherapeutische centra en overige instellingen voor medisch specialistische zorg – aan via het VIPP-programma. Ook de universitaire ziekenhuizen stellen medische gegevens beschikbaar via een online omgeving.

Digitaal afschrift medische gegevens

In vrijwel alle ziekenhuizen kunnen patiënten sinds oktober 2018 een digitaal afschrift krijgen van medische gegevens krijgen. 98 procent van deelnemers aan digitaliseringsprogramma VIPP heeft binnen de deadline doelstelling A1 gehaald, zo stelde de NVZ halverwege oktober. Het betreft 43 van de 44 ziekenhuizen die zich voor deze module hadden ingeschreven.

66 ziekenhuizen hebben zich aangemeld voor VIPP-doelstelling A2, waarvan de deadline ligt op 31 december 2019. Zodra de ziekenhuizen voldoen aan doelstelling A2, kunnen patiënten ‘duppen’ via een beveiligd patiëntportaal of persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Extra functionaliteiten

De ziekenhuizen die niet meededen aan A1, voldeden al grotendeels aan deze doelstelling. Die groep is vooral bezig met extra functionaliteiten zoals de mogelijkheid om de patiënt zelfmetingen te kunnen laten toevoegen aan het portaal of wijzigingen in de medicatie te kunnen doorgeven.

Voor de 27 categorale instellingen voor medisch-specialistische zorg die meedoen aan VIPP-doelstelling A1 was 1 oktober de deadline. Om voor de VIPP-stimuleringsregeling in aanmerking te komen moeten zij op basis van data tot en met 1 oktober de toets door een NOREA IT-auditor positief doorstaan hebben. Negen instellingen hadden de toets al voorafgaand aan de deadline gehaald.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?