Zorg voor Innoveren: vouchers helpen bij implementatie, opschaling

VWS-programma Zorg voor innoveren organiseert sinds 2020 de voucherregeling voor Implementatie- en opschalingscoaching. De vijfde en vooralsnog laatste ronde gaat op 1 september dit jaar van start. De eerste vier rondes leidden tot honorering van ruim 380 projecten en aanvragen. Deze coachings-trajecten blijken goed te bevallen, zo geeft Zorg voor Innoveren aan.

De subsidieregeling biedt financiële ondersteuning bij een implementatie- of opschalingsvraagstuk van een zorgaanbieder of ontwikkelaar van een zorginnovatie. Met de subsidie kunnen organisaties een externe implementatie- en opschalingscoach inhuren. De coach biedt advisering bij de implementatie en opschaling die nodig is om een innovatie verder te brengen in de zorg.

Implementatie, opschaling

De coaches helpen ondernemers zo concreet op weg bij de implementatie of opschaling van hun innovatie. Zo maakte Sander Kamphuis (24), co-owner van Moovd, gebruik van de voucherregeling. Het coaching-traject heeft Moovd geholpen ten tijde van grote verandering binnen de zorg: de nieuwe wet- en regelgeving omtrent de MDR (medical device regulation), die op 26 mei 2021 van kracht is geworden.

Moovd heeft als doel behandeltrajecten in de zorg naar een nog hoger niveau te tillen door ze effectiever en efficiënter te laten verlopen. Dit doet de startup door het digitaliseren van twee bewezen behandelmethoden: digitale exposure therapie en digitale EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).

Dit moet therapieën toegankelijker maken omdat fysieke barrières weg worden genomen en zij online gebruikt kunnen worden. De therapieën die Moovd ontwikkelt, dragen zo bij aan het oplossen van de capaciteitsproblematiek in de geestelijke gezondheidszorg. De therapieën zijn vooral gericht op trauma’s, angst, maar ook op preventie en zelfredzaamheid, stelt Kamphuis. “Deze therapieën zijn inmiddels gevalideerd en ontwikkeld. En daar kwam de nieuwe Verordening medische hulpmiddelen (MDR) om de hoek kijken.”

Hulp van coach

Toen Moovd in 2020 het product op de markt wilden brengen, bleek uit MDR-regels dat het aan veel eisen moest voldoen. Kamphuis: “We kwamen erachter dat het diepgaande materie is, heel nieuw voor ons. We besloten daarom hulp in te schakelen van een coach. Zo stuitten we op de subsidie van Zorg voor innoveren: de implementatie- en opschalingscoaching.”

Middels de vouchers kon Moovd hulp krijgen van Unitron Regulatory. Dat onderzoekt of een apparaat een medisch hulpmiddel is en of dit voldoet aan medische wet- en regelgeving zoals de Europese CE-markering. Vervolgens geeft het bedrijf advies over hoe de benodigde documentatie en het kwaliteitssysteem kan worden opgesteld. Moovd weet daardoor volgens Kamphuis nu beter hoe te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving rondom de MDR.”

“Moovd heeft specifieke vragen aan ons gesteld, zoals het reviewen van de post-market surveillance procedure”, stelt Lotte Olbertz van Unitron. “Vervolgens heeft Moovd de review input in de procedure verwerkt. Ondanks corona hebben we een fijne samenwerking gehad en online het project efficiënt kunnen bespreken.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?