Zorgprimeur: e-health toepassing definitief in zorgaanbod

Er zijn in Nederland al vele honderden e-health toepassingen. Toch is het deze week pas voor het eerst gebeurd dat een dergelijke digitale zorgoplossing vast onderdeel wordt in het zorgaanbod en ook door een zorgverzekeraar vergoed wordt. Die primeur viel ten deel aan het Maastricht UMC+ en zorgverzekeraar VGZ. De betreffende e-health toepassing is TeleCheck-AF, waarmee hartritme op afstand gemeten en geanalyseerd wordt.

De e-health toepassing TeleCheck-AF is ontwikkeld door cardiologen van het Maastricht UMC+. De methode en bijbehorende app, Fibricheck, wordt inmiddels standaard gebruikt bij patiënten die aan atriumfibrilleren en andere supraventriculaire hartritmestoornissen leiden. Patiënten meten via de app zelf hun hartritme. De meetgegevens worden automatisch en veilig naar de cardioloog gestuurd die de resultaten analyseert en op afstand een behandeladvies geeft, via telefoon of een beeldbelconsult.

VGZ vergoedt e-health toepassing

Zoals gezegd, het gebruik van e-health toepassingen is zeker niet nieuw. Tot nu toe bleef de toepassing van methodes voor zorg op afstand echter overwegend experimenteel, deel van onderzoeksprojecten en zonder structurele afspraken over vergoeding door zorgverzekeraars. De overeenkomst die het MUMC+ en VGZ nu gesloten hebben over de structurele vergoeding van Telecheck-AF, is een primeur voor Nederland.

Het betreft nog wel een lokale afspraak tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar. Maar, inmiddels heeft de NZa deze afspraak via een schikking gehonoreerd. Dat biedt ruimte zodat andere ziekenhuizen ook eenvoudig afspraken kunnen maken met de zorgverzekeraar(s) over deze vorm van digitale zorg.

“De ontwikkeling en toepassing van TeleCheck-AF is het grootste project op het gebied van digitale zorg in de coronacrisis in Europa. Op dit moment doen 41 centra – met meer dan 4000 patiënten mee – en gebruiken daarvoor de app Fibricheck. Het MUMC+ is initiatiefnemer en kartrekker, maar nu ook het eerste ziekenhuis van Europa dat definitieve afspraken heeft over de financiering, met dank aan de goede en nauwe samenwerking met VGZ”, vertelt MUMC+ cardioloog Dominik Linz.

De Fibricheck-app, onderdeel van TeleCheck-AF, is ontwikkeld in België. Het bedrijf werkt ook al langere tijd samen met Fitbit. Samen ontwikkelden zij al een toepassing die het hartritme via de smartwatch nauwkeurig in de gaten houdt. 

Forse besparing op zorgkosten

Het inzetten van e-health toepassingen biedt veel voordelen. De bekende argumenten zijn hier al vele keren de revue gepasseerd en lopen uiteen van minder fysieke ziekenhuisbezoeken voor patiënten tot een lagere werkdruk voor het zorgpersoneel. E-health toepassingen en digitale zorg (op afstand) in het algemeen is een belangrijke factor voor het streven om de zorg ook in de toekomst betaalbaar én bereikbaar te kunnen houden.

Daarnaast kunnen e-health toepassingen ook tot structurele besparingen op de zorgkosten leiden. Voor Telecheck-AF is dat doorgerekend. Landelijk zijn er circa 142.000 patiënten die jaarlijks een cardioloog bezoeken en in aanmerking komen voor het gebruik van TeleCheck-AF. Als alle andere ziekenhuizen TeleCheck-AF toepassen is een besparing van circa €24 miljoen aan zorgkosten mogelijk, zo becijferden het MUMC+ en VGZ.

“De door MUMC+ ontwikkelde werkwijze is een heel mooi voorbeeld van digitale zinnige zorg en zien we daarom ook als een “good practice”. Door deze stap en dankzij de nauwe samenwerking van MUMC+ en VGZ kan de werkwijze verder opgeschaald worden naar andere ziekenhuizen en kunnen in de nabije toekomst nog meer van onze leden gebruik maken van deze innovatieve zorg”, aldus Nils van Herpen, Innovatiemanager Zorg bij VGZ.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?