De ontwikkelde methode waarbij de smartphone gebruikt wordt voor hyperspectrale beeldvorming is door de onderzoekers vergeleken met bestaande hyperspectrale beeldvormingsapparatuur. (Foto: Purdue University)

Zuurstofgehalte in bloed meten met smartphone camera en AI

De smartphone; vrijwel niemand gaat nog zonder de deur uit. Het steeds slimmer wordende gadget wordt ook steeds vaker gebruikt voor gezondheidstoepassingen. Met de komst van AI kan de smartphone nu ook metingen verrichten voor het detecteren van medische aandoeningen. Aandoeningen waarvoor je voorheen naar het ziekenhuis of huisarts moest. Er wordt nu ook met succes gewerkt aan een methode om het zurstofgehalte van bloed te meten met de camera van een smartphone.

Smartphones worden binnen de gezondheidszorg onder andere ingezet voor contact tussen patiënt en arts, thuismonitoring van (chronische) aandoeningen en het raadplegen van medische dossiers of het invullen van vragenlijsten. Maar, er zijn ook al verschillende voorbeelden waarbij commerciële gadgets wordt ingezet voor medische diagnostiek en zelfs ook voor het meten van het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een Apple Watch.

Een nieuw voorbeeld van de meerwaarde die de smartphone kan bieden voor medische diagnostiek wordt ontwikkeld aan de Purdue University. Met behulp van sensoren in een smartphone, diens camera en AI kan het zuurstofgehalte in het bloed gemeten worden. Met die toepassing kan, bijvoorbeeld, bloedarmoede sneller gediagnosticeerd worden.

Hyperpectrale beeldvorming

Hyperspectrale beeldvorming kan alle golflengten van zichtbaar licht in elke pixel vastleggen en kan worden gebruikt om verschillende huid- en netvlies aandoeningen en sommige vormen van kanker te detecteren. De camera van een smartphone kan feitelijk alleen rode, groene en blauwe lichtgolflengten in elke pixel. Dat zorgt in principe voor beperkte toepassingen op medisch gebied. Toch wordt daar veel onderzoek naar gedaan, en met succes.

Door AI, deap-learning leren en statistische technieken te combineren met hun kennis van licht-weefselinteracties, zijn onderzoekers van de Purdue University erin geslaagd om het volledige spectrum van zichtbaar licht in elke pixel van een gewoon camerabeeld van een smartphone te reconstrueren. Inmiddels hebben zij ook al een patentaanvraag lopen voor deze nieuwe technologie.

Smartphone is nauwkeuriger

De ontwikkelde methode waarbij de smartphone gebruikt wordt voor hyperspectrale beeldvorming is door de onderzoekers vergeleken met bestaande hyperspectrale beeldvormingsapparatuur. Bij de test werd onderzocht of de smartphonecamera en de ontwikkelde AI-modellen in staat zijn het zuurstofgehalte te meten in het bloed dat door oogleden van proefpersonen (vrijwilligers) stroomt.

De resultaten van de tests hebben nu aangetoond dat de camera van de smartphone hyperspectrale informatie sneller, goedkoper en net zo nauwkeurig kan produceren als informatie die met gespecialiseerde apparatuur werd vastgelegd. De smartphone-benadering kan beelden produceren in een enkele milliseconde waar conventionele hyperspectrale beeldvorming drie minuten voor nodig heeft.

Ultra slow-motion beelden

De metingen kunnen overigens niet met elke smartphone uitgevoerd worden. Het toestel moet beschikken over een camera met een ultra slow-motion optie waarmee video’s gemaakt kunnen worden met 1.000 beelden per seconde. Elke pixel in elk frame bevat informatie over de kleurintensiteit van rood, groen en blauw. De informatie wordt door een machine learning-algoritme gevoerd dat informatie over het volledige spectrum voor elke pixel afleidt. Dat wordt gebruikt om de metingen van de bloedstroom te produceren, met name van de hoeveelheid zuurstofrijk en zuurstofarm hemoglobine in elke pixel.

Op termijn kunnen deze hemodynamische parameters ook worden gebruikt om foto’s en video’s te produceren die de zuurstofverzadiging van hun proefpersonen laten zien.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?