Zweeds AI-voorspelmodel voor COVID-19 opnames

Een belangrijk hulpmiddel om de ziekenhuisbezetting tijdens de corona pandemie te kunnen managen is het tijdig voorspellen van het aantal te verwachten COVID-19 opnames. In Zweden ontwikkelden Ericsson, provider Telia en het universiteitsziekenhuis van Göteborg een AI-voorspelmodel. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ziekenhuisdata, locatiegegevens van smartphones en PCR-testresultaten.

Bij het voorspellen van de verwachte COVID-19 ziekenhuisopnames geven de actuele besmettingscijfers geven een goede indicatie. Echter, hoe meer relevante data verzameld en geanalyseerd wordt, des te nauwkeuriger worden de voorspellingen. Het onlangs in Zweden ontwikkelde, en inmiddels geteste, AI-voorspelmodel is een goed voorbeeld daarvan.

In het Zweedse onderzoek werkte Ericsson samen met telecomprovider Telia en het Sahlgrenska University Hospital om een ​​innovatieve manier te ontwikkelen om het aantal Covid-19-opnames op korte termijn betrouwbaar te voorspellen. De nauwkeurigheid van de voorspelling is geëvalueerd door de planningsexperts van het ziekenhuis en bevestigd dat deze significante meerwaarde biedt.

Ontwikkeling AI-voorspelmodel

Voor de ontwikkeling van het AI-voorspelmodel werden verschillende modellen door AI-experts getraind. Doel daarvan was om te identificeren hoe elk voorspelmodel presteerde in verschillende prognosevensters. Het best presterende voorspelmodellen werd daarna doorontwikkeld met behulp van alle beschikbare brondata, zoals geanonimiseerde ziekenhuisgegevens en de eveneens geanonimiseerde locatiegevens van smartphones om de bewegingen van mensen te kunnen relateren aan het verloop van besmettingen en ziekenhuisopnames.

Bij de ontwikkeling van het AI-voorspelmodel werd ook rekening gehouden met andere relevante indicatoren, zoals het percentage positieve PCR-tests, de verandering in het woon-werkverkeer en de verandering in de algehele mobiliteit in gebieden met veel verkeer, zoals winkels en kantoren.

Bewezen meerwaarde

De prognose-indicatoren die tijdens de proef zijn geproduceerd, zijn geëvalueerd, gecombineerd en afgewogen tegen meerdere andere informatiebronnen om de basis te vormen van de Covid-19-prognoses van de ziekenhuizen. Planningsexperts van het ziekenhuis hebben inmiddels bevestigd dat het AI-voorspelmodel significante waarde biedt.

“De samenwerking heeft de ontwikkeling mogelijk gemaakt van een betrouwbare tool voor de kortetermijnvoorspelling van opnames in het ziekenhuis als gevolg van Covid-19 en is van vitaal belang geweest voor onze planning van een effectieve toewijzing van middelen aan ervoor te zorgen dat alle patiënten de zorg krijgen die nodig is”, aldus Thomas Brezicka, Chief Medical Officer van het Sahlgrenska University Hospital.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?