Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

11-jarige vlogger helpt leeftijdsgenootjes door longfunctieonderzoek

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakt het van mei 2017 mogelijk om via vlogs een kijkje te nemen bij een longfunctieonderzoek. Dit doet het ziekenhuis om gespannen kinderen beter voor te bereiden. De vlogs worden gemaakt door de 11-jarige vlogger Simon Schellekens uit Boxtel. De vlogs van Simon, waarin hij het onderzoekt uitlegt, zijn te bekijken op de kinderwebsite halloziekenhuis.nl.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met de website www.halloziekenhuis.nl wilt het Jeroen Bosch Ziekenhuis ervoor zorgen dat kinderen meer gerust naar het ziekenhuis gaan. Zo vinden ze op de website een voor kinderen begrijpelijke uitleg over verschillende onderzoeken en behandelingen. Ook kunnen kinderen op de website lezen wie er in het ziekenhuis voor ze zorgt, en hoe hun kamer eruit ziet als ze een nachtje moeten blijven slapen. Zo bereidt het ziekenhuis kinderen al thuis voor op een bezoekje.

Behandeling vloggen

De 11-jarige Simon Schellekens vlogt al langer op zijn eigen Youtube-kanaal. De jongen geeft anderen een kijkje in zijn leven. Een samenwerking aangaan met het Jeroen Bosch Ziekenhuis was voor hem dan ook geen breinbreker: zo kan hij met zijn vlogs andere kinderen helpen. In zijn vlogs laat Simon onder andere een ambulance, de behandelkamer en de behandeling zelf. Op zijn eigen Youtube-kanaal. In dit filmpje geeft hij zijn kijkers alvast een kijkje achter de schermen.

###Simon###

Vloggen mag normaal niet in het ziekenhuis, in verband met de privacy van patiënten en bezoekers. Voor Simon is er een uitzondering gemaakt.

Onderzoek niet eng

Een longfunctieonderzoek klinkt voor kinderen al snel eng. Met het onderzoek verkrijgt de arts informatie over de werking van de longen en luchtwegen. Het kind moet in een mondstuk blazen, wat is aangesloten op een computer (het longfunctieapparaat). De kinderen moeten op een precieze manier in het mondstuk blazen, iets wat ze nu van te voren kunnen zien op de vlogs van Simon.

Longfunctieanalist Judith is enthousiast: “Een longfunctieonderzoek vraagt echt om een stukje inzet van de kinderen. Het is erg fijn dat ze in de vlog nu kunnen zien wat ze precies moeten doen. In de vlog zien ze dat het onderzoek helemaal niet eng is en geen pijn doet. Een kind is zo beter voorbereid en minder angstig.”

In januari ontving het Jeroen Bosch Ziekenhuis als eerste ziekenhuis alle vijf de keurmerken van stichting Kind en Ziekenhuis. De stichting reikt Bronzen, Zilveren en Gouden Smileys uit aan zorgorganisaties die in het bijzonder rekening houden met de behoeftes van jonge patiënten.

De vlog is financieel mogelijk gemaakt door De Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dankzij de Stichting beschikt het ziekenhuis over de kinderwebsite halloziekenhuis.nl, waar nog veel meer filmpjes te vinden zijn.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen