11-jarige vlogger helpt leeftijdsgenootjes door longfunctieonderzoek

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakt het van mei 2017 mogelijk om via vlogs een kijkje te nemen bij een longfunctieonderzoek. Dit doet het ziekenhuis om gespannen kinderen beter voor te bereiden. De vlogs worden gemaakt door de 11-jarige vlogger Simon Schellekens uit Boxtel. De vlogs van Simon, waarin hij het onderzoekt uitlegt, zijn te bekijken op de kinderwebsite halloziekenhuis.nl.

Met de website www.halloziekenhuis.nl wilt het Jeroen Bosch Ziekenhuis ervoor zorgen dat kinderen meer gerust naar het ziekenhuis gaan. Zo vinden ze op de website een voor kinderen begrijpelijke uitleg over verschillende onderzoeken en behandelingen. Ook kunnen kinderen op de website lezen wie er in het ziekenhuis voor ze zorgt, en hoe hun kamer eruit ziet als ze een nachtje moeten blijven slapen. Zo bereidt het ziekenhuis kinderen al thuis voor op een bezoekje.

Behandeling vloggen

De 11-jarige Simon Schellekens vlogt al langer op zijn eigen Youtube-kanaal. De jongen geeft anderen een kijkje in zijn leven. Een samenwerking aangaan met het Jeroen Bosch Ziekenhuis was voor hem dan ook geen breinbreker: zo kan hij met zijn vlogs andere kinderen helpen. In zijn vlogs laat Simon onder andere een ambulance, de behandelkamer en de behandeling zelf. Op zijn eigen Youtube-kanaal. In dit filmpje geeft hij zijn kijkers alvast een kijkje achter de schermen.

###Simon###

Vloggen mag normaal niet in het ziekenhuis, in verband met de privacy van patiënten en bezoekers. Voor Simon is er een uitzondering gemaakt.

Onderzoek niet eng

Een longfunctieonderzoek klinkt voor kinderen al snel eng. Met het onderzoek verkrijgt de arts informatie over de werking van de longen en luchtwegen. Het kind moet in een mondstuk blazen, wat is aangesloten op een computer (het longfunctieapparaat). De kinderen moeten op een precieze manier in het mondstuk blazen, iets wat ze nu van te voren kunnen zien op de vlogs van Simon.

Longfunctieanalist Judith is enthousiast: “Een longfunctieonderzoek vraagt echt om een stukje inzet van de kinderen. Het is erg fijn dat ze in de vlog nu kunnen zien wat ze precies moeten doen. In de vlog zien ze dat het onderzoek helemaal niet eng is en geen pijn doet. Een kind is zo beter voorbereid en minder angstig.”

In januari ontving het Jeroen Bosch Ziekenhuis als eerste ziekenhuis alle vijf de keurmerken van stichting Kind en Ziekenhuis. De stichting reikt Bronzen, Zilveren en Gouden Smileys uit aan zorgorganisaties die in het bijzonder rekening houden met de behoeftes van jonge patiënten.

De vlog is financieel mogelijk gemaakt door De Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dankzij de Stichting beschikt het ziekenhuis over de kinderwebsite halloziekenhuis.nl, waar nog veel meer filmpjes te vinden zijn.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?