1,1 mln subsidie voor deep learning project medical imaging

Het Europese regionale stimuleringsfonds Interreg heeft een subsidie van 1,1 miljoen euro toegekend aan het Artifical Intelligence project DAME (Deep learning Algorithms for Medical image Evaluation) van Peter van Ooijen van het Center for Medical Imaging (CMI) van het UMCG (Universitair medisch Centrum Groningen).
Het DAME-project heeft als doel om software te ontwikkelen waarmee artsen sneller een diagnose kunnen stellen en een radiotherapiebehandeling kunnen verbeteren. Voor zowel de patiënt als het ziekenhuis moet dit voordeel opleveren, zoals sneller en meer effectiever behandelen. Behalve uit het UMCG (CMI en Radiotherapie), bestaat het DAME-consortium uit de Nederlandse MKB COSMONiO en de Duitse partners Use-Lab GmbH, Pius-Hospital Oldenburg en Radiologie West-Münsterland.

Afwijkingen sneller ontdekken via deep learning

Onder leiding van onderzoeker Peter van Ooijen en klinisch fysicus Marianna Sijtsema wordt er software ontwikkeld waarmee er via deep learning technologieën automatisch, snel en betrouwbaar afwijkingen (zoals tumoren) in medische beelden ontdekt worden. Er komt een generiek algoritme zodat het niet uitmaakt wat voor soort radiologisch beeld er gebruikt (CT, MRI etc.) wordt of naar welke afwijking er wordt gezocht.

Met de software is het mogelijk om snel gezonde mensen identificeren, maar ook afwijkingen opsporen waar een radioloog niet speciaal op zoek was. Doordat de software automatisch alle afwijkingen in één beeld signaleert, wordt bijvoorbeeld voorkomen dat een tumor over het hoofd gezien wordt die nog geen klachten geeft.

De gevonden patronen in medische beelden zijn ook te gebruiken om de behandeling van patiënten die radiotherapie krijgen, te verbeteren. Radiologen moeten zo beter kunnen inschatten hoe groot de kans is op een succesvolle behandeling en op eventuele complicaties.

Over Interreg

Interreg heeft als doelstelling Europa sterker te maken en de economische verschillen tussen regio’s en lidstaten verkleinen via het stimuleren van  samenwerkingsprojecten.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?