Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

1,1 mln subsidie voor deep learning project medical imaging

Het Europese regionale stimuleringsfonds Interreg heeft een subsidie van 1,1 miljoen euro toegekend aan het Artifical Intelligence project DAME (Deep learning Algorithms for Medical image Evaluation) van Peter van Ooijen van het Center for Medical Imaging (CMI) van het UMCG (Universitair medisch Centrum Groningen).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie
Het DAME-project heeft als doel om software te ontwikkelen waarmee artsen sneller een diagnose kunnen stellen en een radiotherapiebehandeling kunnen verbeteren. Voor zowel de patiënt als het ziekenhuis moet dit voordeel opleveren, zoals sneller en meer effectiever behandelen. Behalve uit het UMCG (CMI en Radiotherapie), bestaat het DAME-consortium uit de Nederlandse MKB COSMONiO en de Duitse partners Use-Lab GmbH, Pius-Hospital Oldenburg en Radiologie West-Münsterland.

Afwijkingen sneller ontdekken via deep learning

Onder leiding van onderzoeker Peter van Ooijen en klinisch fysicus Marianna Sijtsema wordt er software ontwikkeld waarmee er via deep learning technologieën automatisch, snel en betrouwbaar afwijkingen (zoals tumoren) in medische beelden ontdekt worden. Er komt een generiek algoritme zodat het niet uitmaakt wat voor soort radiologisch beeld er gebruikt (CT, MRI etc.) wordt of naar welke afwijking er wordt gezocht.

Met de software is het mogelijk om snel gezonde mensen identificeren, maar ook afwijkingen opsporen waar een radioloog niet speciaal op zoek was. Doordat de software automatisch alle afwijkingen in één beeld signaleert, wordt bijvoorbeeld voorkomen dat een tumor over het hoofd gezien wordt die nog geen klachten geeft.

De gevonden patronen in medische beelden zijn ook te gebruiken om de behandeling van patiënten die radiotherapie krijgen, te verbeteren. Radiologen moeten zo beter kunnen inschatten hoe groot de kans is op een succesvolle behandeling en op eventuele complicaties.

Over Interreg

Interreg heeft als doelstelling Europa sterker te maken en de economische verschillen tussen regio’s en lidstaten verkleinen via het stimuleren van  samenwerkingsprojecten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen