1500e e-coach patiënt aangesloten in Zuyderland

24 januari 2020
eCoach-Zuyderland
eHealth
Nieuws

Binnen Zuyderland maken de meeste patiënten gebruik van MijnIBDCoach. Inmiddels ligt dat aantal al op een derde van de 2500 IBD-patiënten. De persoonlijke e-coach helpt een patiënt met de zelfdiagnose door hen te leren om te gaan met hulpmiddelen. Daardoor intensiveert de frequentie van het contact tussen zorgverlener (coach) en patiënt.

Voordelen e-coach inzet

De bredere inzet van e-coaches en het frequentere contact met patiënten heeft het aantal ziekenhuisopnames van deze patiënten al bijna gehalveerd. Vergelijkbare resultaten werden ook bij VieCurie behaald na het permanent inzetten van e-coaches.

Ook de therapietrouw na toe. Wat dat laatste betreft, werd de grootste stijging waargenomen bij de MS Coach. De bredere inzet van e-coaches draagt ook bij aan het voorkomen dat de zorg onnodig duur wordt.

Samengevat zijn dit de voordelen die met de inzet van e-coaches behaald kunnen worden.

  • Minder ziekenhuisopnames
  • Vermindering spreekuur belasting (ook voor de huisarts)
  • Betere voorbereiding van patiënten op het spreekuur
  • Meer zelfregie voor patiënten
  • Verbetering van de therapietrouw
  • Ondersteuning van zorg op de juiste plek

Het inzetten van e-health toepassingen past bij het streven van Zuyderland voor het bieden van ‘de beste zorg, zo thuis mogelijk’. e-Health moet steeds meer een onderdeel worden van de 'gewone zorg' bij het op maat begeleiden van mensen met een chronische aandoening en hoge ziektelast.