Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
11 november 2019
Artikel delen

1,9 mln subsidie voor hergebruik data antibioticaresistentie

Onderzoekers hebben 40 projectideeën ingediend naar aanleiding van een oproep van ZonMW voor mogelijkheden om bestaande data over antibioticaresistentie te hergebruiken en meer FAIR te maken. Dat laat de onderzoeksfinancierder weten. Er is in totaal 1,9 miljoen euro aan subsidies beschikbaar met een maximum van 250.000 euro per project.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

ZonMW kwam eind juni met de oproep voor ideeën om met al bestaande data meer onderzoek naar antibioticaresistentie mee willen doen. Bij de deadline op 10 september waren er 40 voorstellen ingediend. Resistente bacteriën komen voor in mensen, dieren en de omgeving. Vanuit de disciplines betrokken bij humane gezondheid, veterinaire gezondheid en het milieu is kennis nodig om een effectieve aanpak van antibioticaresistentie te realiseren.

Data delen versnelt innovatie

Deze benadering staat onder de noemer ‘One Health’. Het programma Antibiotica Resistentie stimuleert samenwerking tussen onderzoekers in deze verschillende disciplines. Het delen en hergebruiken van bestaande data binnen wetenschap en samenleving versnelt volgens ZonMW kennisontwikkeling en innovatie. Dit is een uitdaging voor onderzoekers, zorgprofessionals, technici en juristen. ZonMw heeft hierin een faciliterende rol.

Op het gebied van antibioticaresistentie gaat ZonMW nu met de onderzoekers die voorstellen hebben ingediend de uitdaging aan om bestaande data te laten hergebruiken en verbeteren zodat deze gemakkelijker te delen en te implementeren is.

FAIR Data principes

Het toepassen van FAIR Data principes kan ervoor zorgen dat de groeiende hoeveelheid medische gegevens in de gezondheidszorg beter toegankelijker worden. FAIR staat voor:

  • Findable Data zijn goed beschreven en geïndexeerd, en metadata kunnen doorzocht worden.
  • Accessible: het is duidelijk of en hoe je toegang kunt krijgen tot de data en ze zijn – ook de metadata – op te halen via standaardprotocollen.
  • Interoperable Data en metadata zijn zó beschreven dat machines ze kunnen interpreteren en ook is duidelijk hoe ze zich verhouden tot andere (meta)data.
  • Re-usable: het is duidelijk hoe data gebruikt en hergebruikt mogen worden en ze zijn rijkelijk voorzien van kenmerken.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen