2 miljoen voor ontwikkeling KI-platform pathologie

Een nieuwe investeringsronde van 2 miljoen euro stelt Aiosyn in staat om de ontwikkeling van hun AI-gestuurde diagnostisch platform voor pathologen te versnellen. Het geld is met name afkomstig van Health Innovations, Oost NL en LUMO labs. Aiosyn is een spin-off van de Computational Pathology Group van het Radboudumc in Nijmegen. Deze groep is een van de toonaangevende Digital Pathologie en AI teams in de wereld en is diep geworteld in de pathologie praktijk.

Aiosyn ontwikkelt een diagnostisch platform dat kunstmatige intelligentie gebruikt om pathologen te ondersteunen met nauwkeurigere en efficiëntere klinische diagnostiek. Met de twee miljoen aan extra geld kan de time to market worden verkort.

Pathologie onmisbaar

Pathologie is onmisbaar bij de diagnostiek van veel ziekten zoals kanker. De pathologie is aan het evolueren naar een digitale workflow, waarbij weefselbiopsies worden gescand en onderzocht op de computer. Zo wordt de inzet van AI-algoritmen óók mogelijk. De slimme software van Aiosyn kan pathologen helpen bij het verlagen van de werkdruk én ondersteunen bij preciezere diagnoses.

Patrick de Boer, CEO en medeoprichter van Aiosyn, legt  op de website van de dienstverlener uit: “Het vakgebied pathologie wordt uitgedaagd door een groeiende werklast en een tekort aan pathologen. We ontwikkelen algoritmen die in nauwe samenwerking met pathologen werken om de digitale pathologie-workflow en klinische diagnostische taken te verbeteren. We zijn blij dat bestaande investeerders Oost NL en LUMO labs en nu Health Innovations ons tijdens deze reis steunen.”

Opmars AI in gezondheidszorg

Kunstmatige intelligentie wordt binnen de gezondheidszorg steeds vaker ingezet voor ondersteuning bij de juiste diagnoses of een preciezere behandeling. Sven Bakkes, partner bij LUMO Labs: “We merken een opmars van AI in de gezondheidszorg in 2022. Het is geweldig om te zien dat het Aiosyn-team aanzienlijke vooruitgang boekt en deze belangrijke mijlpaal bereikt.”

Een ander actueel AI-gestuurd onderzoek Radboudumc is een gehonoreerd onderzoek van Johan Kwisthout van Radboudumc. Kwisthout en zijn onderzoeksteam gaan met AI-gestuurde software zoeken naar de optimale behandeling voor de individuele patiënt. Het zogeheten PersOn-programma analyseert met behulp van kunstmatige intelligentie alle beschikbare gegevens over het type kanker en de individuele patiënt en voorspelt  het te verwachten behandelresultaat.

Computationele pathologie

De investering van 2 miljoen wordt expliciet ingezet om de productlancering te versnellen. Aiosyn is sowieso al goed op weg en scoorde onlangs een ISO:13485 certificering behaald als eerste stap naar de ontwikkeling van gecertificeerde, hoogwaardige AI-gebaseerde medische hulpmiddelen. Yvonne Sijm, investment manager bij Health Innovations: “Wij geloven dat digitale innovaties de toekomst van de gezondheidszorg mogelijk maken. Pathologie speelt een steeds belangrijkere rol in veel patiëntreizen. De door Aiosyn ontwikkelde oplossingen ondersteunen pathologen bij het leveren van hoogwaardige besluitvorming. Op deze manier maakt computationele pathologie niet alleen het leven van pathologen gemakkelijker, het helpt ook bij het aanpakken van de schaarste-uitdagingen.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?