25 miljoen euro per jaar voor excellente onderzoeksinfrastructuur

Een brede coalitie van partijen onderschrijft de ambitie van Health-RI om te komen tot één nationale onderzoeksinfrastructuur. Met het toenemende belang van preventie en behandeling op maat is het noodzakelijk om de huidige biobanken, beeldbanken en andere beschikbare data van gezonde mensen en patiënten beter te ontsluiten voor medische onderzoekers. Dit vergt een forse investering en verdere samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Om beter samen te werken en onderzoeksgegevens te combineren, is een nieuwe generatie onderzoeksinfrastructuur nodig. Daarom is het Health-RI-initiatief ontwikkeld door een aantal Nederlandse onderzoeksorganisaties. Health-RI staat voor ‘Health Research Infrastructure’. Het biedt een duidelijke visie en roadmap om te komen tot één verbindende nationale infrastructuur voor personalized medicine & health research.

Breed draagvlak

Health-RI presenteerde tijdens haar jaarlijkse congres op 8 december een ambitieus business plan. Health-RI (Health Research Infrastructure) heeft als doel om te komen tot één verbindende nationale infrastructuur voor onderzoek naar personalized medicine & health. Deze ambitie kan volgens het onderzoeksnetwerk rekenen op breed draagvlak binnen het gezondheidsonderzoek.

Er is volgens het samenwerkingsverband een jaarlijkse investering van 25 miljoen euro nodig voor een excellente onderzoeksinfrastructuur voor effectief gezondheidsonderzoek. Health-RI gaat de komende maanden actief partners benaderen om de financiering voor de komende vijf jaar veilig te stellen. Deze duurzame financiering is een noodzakelijke stap om te komen tot beter betaalbare zorg, waar iedereen van zal profiteren.

Nationale onderzoeksinfrastructuur

Deze nationale onderzoeksinfrastructuur is volgens Health RI de sleutel voor een hoogwaardige Nederlandse gezondheidszorg in de toekomst. Het zorgsysteem zal zich veel meer richten op preventie, voorspellen, vroege diagnose en behandeling op maat, met een sleutelrol voor de individuele burger.

Health-RI is het initiatief van de sector zelf om de meer dan 200 biobanken, beeldbanken en andere beschikbare data van gezonde mensen en patiënten efficiënter en effectiever te ontsluiten voor onderzoekers. Daarnaast biedt Health-RI onderzoekers ondersteuning om de beschikbare gegevens optimaal te gebruiken. Voor patiënten en burgers betekent dit in de nabije toekomst een beter onderbouwd gezondheidsadvies gericht op gezond ouder worden en een medische behandeling op maat.

Realistische financiering

Het business plan toont volgens Health RI wat een nationale onderzoeksinfrastructuur kost en hoe dit realistisch gefinancierd kan worden. Voor 2018 is al 6 miljoen euro van de benodigde 16 miljoen euro binnen. Het budget loopt de komende jaren door verdere ontsluiting op tot naar verwachting bovengenoemde 25 miljoen euro per jaar.

Professor Gerrit Meijer, patholoog bij het Nederlands Kanker Instituut, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en een van de trekkers van Health-RI, zegt hierover: ‘De gezondheidszorg in Nederland is bijzonder goed georganiseerd, maar de voor onderzoek relevante gegevens zijn nu veel te gefragmenteerd opgeslagen. Door zo veel mogelijk biobanken en andere databanken te verbinden en te ontsluiten, kunnen we veel sneller antwoorden vinden op vragen als “Wie heeft baat bij een specifieke preventiemaatregel?” en “Bij welke patiënten werkt dit dure geneesmiddel wel en bij wie niet?”. Daar profiteert uiteindelijk iedereen van door een betere en meer betaalbare zorg.’

Stevig draagvlak

In het veld is er veel draagvlak voor één nationale onderzoeksinfrastructuur. Zo noemt de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen Health-RI ‘een essentiële (data)infrastructuur voor gezondheidsonderzoek en personalized medicine.’ De KNAW ziet Health-RI als één van de ‘must have grootschalige onderzoeksfaciliteiten’. In een recent rapport noemt het RIVM Health-RI als een van de oplossingen om personalized medicine sneller realiteit te laten worden. In landen als Zwitserland, Engeland, Amerika en Duitsland is men ook bezig met het opzetten van soortgelijke infrastructuren.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?