3D CT-scan voor de MKA-poli van het Scheper ziekenhuis

23 januari 2020
ConeBeamCT-TreantMKA
Nieuws

De Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie poli van het Scheper ziekenhuis beschikt sinds kort over een Cone Team CT-scan. Dat is een compleet röntgenapparaat dat 3D-beelden kan produceren. MKA-patiënten kunnen daardoor nu op de poli terecht voor het maken van röntgenfoto. Bovendien zijn de 3D-beelden die de One Beam CT-scan produceert beter en nauwkeuriger.

De Cone Beam CT-scan bestaat uit een röntgenbuis die om de patiënt draait en meerdere foto’s maakt. Dat doet hij steeds uit een andere hoek. Het apparaat maakt gebruik van een kegelvormige, ofwel 'cone', stralenbundel. Vervolgens wordt op de MKA-poli met deze CT-scan een 3D beeld gemaakt van de schedel, het aangezicht, de holtes in het hoofd en de onder- en bovenkaak.

3D CT-scan: beter en sneller

Op de 3D beelden van de 3D CT-scan kunnen de MKA-chirurg of KNO-arts nog beter eventuele afwijkingen of stoornissen zien. Door een verbetering in artefact- en ruisreductie zijn de beelden scherper en zorgen metalen vullingen voor minder verstoringen.

Daarnaast vermindert de Cone Beam CT-scan ook de stralingsbelasting bij de patiënt. De hoeveelheid röntgenstraling kan tot 30 keer lager uitvallen vergeleken met andere röntgenapparatuur. MKA-chirurg Jurjen Schortinghuis ziet alleen maar voordelen bij de ingebruikname van de nieuwe 3D CT-scan. "Dat is een voor zowel de patiënten als doktoren een goede zaak."

De Cone Beam CT-scan wordt onder andere ingezet bij de volgende onderzoeken of situaties.

  • Onderzoek van tanden en kiezen en de ligging van de zenuwen ten opzichte daarvan.
  • In beeld brengen van holtes of de beoordeling van ingestelde behandelingen van bijholteontstekingen.
  • In beeld brengen van trauma verwondingen aan kaak of aangezichtsschedel.
  • Pre-chirurgische implantaat planning (bepaling hoeveelheid bruikbaar kaakbot).
  • Onderzoek kaakgewrichten of kaakbot.
  • Pre-chirurgisch onderzoek voor een corrigerende gewichtoperatie.
  • Driedimensionale modellen maken van de aangezichtsbeenderen.

Ontwikkeling röntgenapparatuur

De ontwikkeling van CT-scans en andere röntgenapparatuur richt zich al jaren op het verbeteren van de kwaliteit van de beelden, de vermindering van de stralingsbelasting, wachttijden, energieverbruik en de verbetering van de patiëntenervaring. De toevoeging van 3D-technologie draagt ook bij aan die ontwikkeling.