Om de 3D-echosonde en de Verisight Pro zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, werkte het designteam van Philips samen met artsen. (Foto: Philips)

3D-echo van het hart helpt chirurgen bij hartoperatie

Bij het uitvoeren van een minimaal invasieve hartoperatie, bijvoorbeeld via de lies, is precisie uiteraard van groot belang. Artsen moeten daarvoor kunnen beschikken over een goed en nauwkeurig beeld van het hart. 3D-beelden kunnen daarbij van grote waarde zijn. Een van de innovaties die Philips tijdens de Dutch Design Week demonstreert is de VeriSight Pro. Dit is een ultrakleine ‘echosonde’ op het uiteinde van een katheter die het mogelijke maakt om via de bloedvaten van een patiënt een 3D- beeld van het hart te krijgen.

3D-echo van het hart

Bij hartoperaties via een incisie in de lies wordt de chirurg ondersteund door livebeeld van het hart. Daarvoor wordt doorgaans gebruik gemaakt van een echosonde die via de slokdarm dicht bij het hart geplaatst wordt. Een andere optie is het maken van een echo van het hart vanaf de borst. Met de VeriSight Pro echosonde, de op het uiteinde van de katheter bevestigd wordt, kunnen echo-beelden live en ‘van binnenuit’ gemaakt worden. De sonde is slechts 3mm waardoor hij in de bloedvaten past.

Bijkomend voordeel is dat deze echosonde, naast de standaard 2D-, ook 3D-beelden kan maken van het hart. “Artsen hebben hierdoor een beter beeld, kunnen met meer vertrouwen beslissingen nemen en uiteindelijk ook meer patiënten behandelen”, vertelt Volker Verschoor, User Experience Designer bij Philips.

De meerwaarde van het gebruik van 3D-beelden bij hartoperaties is evident. In Nederland worden in het Wilhelmina Kinderziekenhuis al meer dan tien jaar voor en tijdens een hartkatheterisatie 3D-opnamen gemaakt van kinderen met een aangeboren hartafwijking. Die beelden worden gebruikt om een ‘3D-landkaart’ van het hart en de directe omgeving gemaakt. Daarmee kunnen artsen bepalen welke behandeling wel of juist niet mogelijk is.

Gebruiksvriendelijk design

Om de 3D-echosonde en de Verisight Pro zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, werkte het designteam van Philips samen met artsen in het ziekenhuis. Voor sommigen is het interpreteren van echobeelden al nieuw en voor anderen is 3D echo een nieuwe manier van beeldvorming. “Het is dus van belang dat de artsen begeleid worden in het begrijpen van de beelden. Daarnaast moet het katheter intuïtief en blind te bedienen zijn, waardoor de arts tijdens de operatie, zonder afgeleid te zijn, in het hart kan rondkijken”, aldus Volker.

Het uiteindelijke ontwerp leverde Philips een iF Design Award en een Red Dot Design Award op. Tijdens de Dutch Design Week kun je de Philips designers achter het project “VeriSight Pro” ontmoeten. Bezoek het Philips Museum tussen 21 en 29 oktober of schrijf je in voor de Online Design Talk op 23 oktober en leer meer over de ervaringen en lessen van de top designers bij Philips. Hier vind je meer informatie over de Philips projecten tijdens Dutch Design Week.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?