Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

3D-geprint systeem monitort coronapatiënten op afstand

Een 3D-geprint apparaat waarmee verpleegkundigen meerdere patiënten tegelijk veilig op afstand kunnen monitoren. Het is één van de negen Europese innovatievoorstellen in het kader van de ‘DATA against COVID-19’-oproep eerder dit jaar. Het op het hoofd te bevestigen apparaat is ontwikkeld door een team van EIT Digital Master School, met steun van de Europese innovatie-aanjager EIT Digital. De EIT Digital-steun omvat een investering van in totaal 500.000 euro afkomstig van EIT Digital en partners, waaronder het Nederlandse InnoTractor.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Onder de noemer van “DATA against COVID-19“, heeft EIT Digital eerder dit jaar een extra oproep uitgezet voor innovatie-activiteiten in de strijd tegen corona. Deze oproep leverde 87 innovatievoorstellen op vanuit heel Europa, waarvan er negen zijn geselecteerd voor EIT Digital ondersteuning. Eén ervan is het 3D-geprinte telemonitoringsysteem voor coronapatiënten. Een prototype wordt nu getest.

Totale investering 500.000 euro

De betrokken studenten van de EIT Digital Master School hebben ELTE-Soft, MOHAnet en Eötvös Lorand University uit Hungary en InnoTractor uit Nederland geïnteresseerd om te partneren. De totale financiering van 500.000 euro komt van deze partners en EIT Digital. Het project wordt geleid door Peter Lakatos, die dit jaar afstudeert aan EIT Digital Master School studie Data Science aan de EIT Digital partner universiteiten Eindhoven University of Technology en KTH.

Lakatos en zijn team en partners hebben nu zes maanden de tijd om met een zogeheten Minimal Viable Product (MVP) te komen. Lakatos zegt dat de MVP in ziekenhuizen wordt getest. “Ons doel is om eind dit jaar onze eerste klanten te hebben en daarna uit te rollen naar meer ziekenhuizen en overheden in Europa.”

Vitale waardes coronapatiënten meten

Het eerste resultaat is een prototype van een 3D-geprint telemonitoring systeem dat vitale waarden meet van coronapatiënten. Verpleegkundigen kunnen de gemeten gegevens uitlezen via een platform om de voortgang van de patiënten te volgen. “In plaats van één patiënt kunnen verpleegkundigen dan op een veilige afstand zo’n honderd patiënten tegelijk controleren”, legt Lakatos uit in een video over het prototype.

In deze video wordt de werking van het prototype van het 3D-geprinte device uitgelegd.

Op een teamlid na, motion graphic designer Kristóf Nagy, studeren de andere vier teamleden ook aan de EIT Digital Master School. Het zijn de tweedejaars studenten Márton Elodi, die Human Computer Interaction and Design studeert aan de partner universiteiten Aalto University en KTH, en Miklós Knebel die Autonomous Systems studeert (Technische Universität Berlin en Aalto University). De andere twee EIT Digital Master School studenten zijn: Levente Mitnyik (Embedded Systems, KTH en Eindhoven University of Technology) en Peter Danos (Visual Computing and Communication, KTH en Aalto University).

EIT Digital is een Europese organisatie voor educatie, innovatie en scaleup acceleratie. Doel is om de economische groei en de kwaliteit van leven in Europa te verbeteren middels digitale technologische innovatie en onderwijs. Dit gebeurt via integratie van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap en een pan-Europese samenwerking met 280 Europese bedrijven, mkb’s, startups, universiteiten en onderzoeksinstituten.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Eén reactie op “3D-geprint systeem monitort coronapatiënten op afstand”

  1. Hopelijk kennen ze de electrische en andere veiligheidsvoorschriften volgens de van toepassing zijnde normen en wetgeving en houden ze er tijdens de testen van het MVP in de ziekenhuizen ook rekening mee!

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen