3D InnovationLab Amsterdam UMC maakt longfantoom voor testen

22 oktober 2018
fantoomlong
Innovatie
Nieuws
De 3D-geprinte longfantoom is een representatie van een echte long, schrijft Amsterdam UMC-locatie VUmc. Doordat deze met verschillende 3D printtechnieken en materialen gemaakt is, geeft het een zeer realistisch beeld wanneer je er een CT-scan van maakt. De botten zijn bijvoorbeeld van gips geprint en de longen van nylon. Met behulp van promotieonderzoek van Colien Hazelaar gebruikt Amsterdam UMC een nieuwe techniek waarmee tijdens bepaalde behandeling en met radiotherapie de positie van de tumor zeer nauwkeurig gevolgd kan worden. Deze techniek wordt nu gebruikt tijdens hoge precisie bestralingen van onder andere de ruggenwervel en sommige longtumoren. Daardoor is er nog meer zekerheid dat de juiste plek bestraald wordt en zo min mogelijk straling op gezond weefsel van de patiënt terecht komt. Colien Hazelaar maakte tijdens haar promotieonderzoek gebruik van het 3D geprinte longfantoom. De resultaten van haar onderzoek deed The University of Sydney besluiten eenzelfde fantoom bij het 3D InnovationLab te bestellen.

3D-printing service gezichtsprotheses

Het Amsterdam UMC werkt binnen een Eurostars Eureka-project ook al enige tijd samen met vier mkb-bedrijven om een 3D-printing service te ontwikkelen voor gezichtsprotheses. De afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) wil de service voor 3D-printen in eerste instantie focussen op oor- en neusprothesen die perfect moeten aansluiten op gezichtskenmerken zoals vorm, soepel- of stijfheid, en huidskleur.

Voorbereiding operatie, opleiding

3D-printing wordt steeds vaker gebruikt om onderdelen van het lichaam na te printen om een operatie voor te bereiden. Voordeel is daarbij dat met behulp van scans het specifieke onderdeel - zoals een bot bij een complexe breukoperatatie - van de patiënt in kwestie te gebruiken. Ook bij medische opleidingen worden 3D printing technieken gebruikt om op ware schaal en in 3D te oefenen. De Amerikaanse Mayo Clinic heeft hiervoor zelfs al eigen 3D printing labs. Verder liet het Medisch Spectrum Twente (MST) in augustus zien hoe het 3D-printing inzet als onderdeel van een techniek om een nieuwe onderkaak te maken. De 3D-printers van het Saxion Fablab vormen een belangrijke schakel in het proces. Via deze techniek worden de zaagmallen gemaakt voor zowel kuit als kaak. Dit gebeurt zo gedetailleerd dat de nieuwe botdelen altijd passen. Het plaatsen van nieuwe stukjes bot is bijvoorbeeld nodig als in de onderkaak een tumor moet worden verwijderd. Om in de nieuwe kaak ook weer een gebit te kunnen plaatsen, worden met dezelfde technieken al implantaten geplaatst en huid die als tandvlees moet gaan functioneren, terwijl het bot nog in het kuitbeen zit.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!