Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
31 mei 2021
Artikel delen

3D navigatiesysteem voor chirurgische ingrepen bij Rijnstate

Het Rijnstate startte eind vorige week met het in studieverband toepassen van een 3D navigatiesysteem voor chirurgische ingrepen. Daarmee kunnen tijdens een operatie moeilijk vindbare tumoren of uitzaaiingen opgespoord en verwijderd worden. Doordat het 3D navigatiesysteem ook de zenuwen en vaten in beeld brengt kunnen die ook beter gespaard worden. Het systeem is ontwikkeld door chirurg Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Rijnstate is in Nederland het tweede ziekenhuis waar het nieuwe 3D navigatiesysteem voor chirurgische ingrepen toegepast wordt. Daarbij wordt het ziekenhuis in eerste instantie ondersteund door een onderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Die ondersteuning is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Vriendenloterij.

Toegevoegde waarde 3D navigatiesysteem

In het AVL is deze nieuwe techniek al bij meer dan honderd patiënten met succes toegepast. Het is de bedoeling dat het 3D navigatisysteem in het Rijnstate ingezet gaat worden bij meer soorten chirurgie. Dat gebeurt aanvankelijk in zogenoemd studieverband, maar uiteindelijk verwacht het ziekenhuis dat de toegevoegde waarde van het 3D navigatiesysteem niet meer weg te denken zal zijn uit de chirurgische zorg.

“Rijnstate ontwikkelt dit navigatiesysteem nu samen met het AVL verder om specifiek toe te passen bij patiënten die met behulp van de Da Vinci robot worden geopereerd. Rijnstate heeft een leidende positie binnen de robot-geassisteerde operaties in Nederland en is daarmee het aangewezen centrum om deze ontwikkeling binnen deze patiëntengroep toe te passen”, vertelt Charlotte Blanken, chirurg in Rijnstate.

“De techniek maakt gebruik van een combinatie van scans die van de patiënt worden gemaakt zowel voor als tijdens de ingreep. Door deze scans te combineren en met speciale 3D software te bewerken, kan de chirurg tijdens de ingreep live navigeren door het operatiegebied. De locatie van specifieke afwijkende weefsels kan hiermee zeer nauwkeurig worden vastgesteld. Het mes snijdt hierbij aan beide kanten: essentiële structuren die gespaard moeten worden kunnen worden herkend en afwijkende structuren kunnen nauwkeuriger worden opgezocht en verwijderd”, aldus Niek Hugen, chirurg in opleiding in Rijnstate.

Uiterste precisie bij complexe operatieve ingrepen is van groot belang. De mogelijkheden die 3D navigatiesystemen bieden, zijn al op meerdere plaatsen ontdekt. Zo nam het VieCuri Medisch Centrum enkele maanden geleden al een 3D navigatiesysteem in gebruik dat chirurgen ondersteunt bij wervelkolomoperaties.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen