3D-printing ingezet bij bouwen nieuwe onderkaak

2 augustus 2018
MST-implantaat-kaak
Technologie
Nieuws

Uit stukjes kuitbeen bouwt ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) een nieuwe onderkaak, compleet met implantaten. Dit is volgens het ziekenhuis mogelijk door het combineren van verschillende moderne technieken, waaronder 3D-printing. MST loopt hier mee naar eigen zeggen voorop in Nederland.

De procedure, die in Groningen is ontwikkeld, maakt het mogelijk om in twee operaties schade aan bijvoorbeeld de kaak te herstellen. Kaakchirurg Barry Kolenaar noemt het een innovatieve werkwijze, die nog vrijwel nergens succesvol wordt toegepast: “In het verleden waren het altijd langdurige en belastende procedures waarvoor je meerdere keren onder het mes moest. Dat kon soms jaren in beslag nemen.”

3D-printing belangrijke schakel

De 3D-printers van het Saxion Fablab vormen een belangrijke schakel in het proces. Via deze techniek worden de zaagmallen gemaakt voor zowel kuit als kaak. Dit gebeurt zo gedetailleerd dat de nieuwe botdelen altijd passen. Het plaatsen van nieuwe stukjes bot is bijvoorbeeld nodig als in de onderkaak een tumor moet worden verwijderd. Om in de nieuwe kaak ook weer een gebit te kunnen plaatsen, worden met dezelfde technieken al implantaten geplaatst en huid die als tandvlees moet gaan functioneren, terwijl het bot nog in het kuitbeen zit. Nog voor de laatste operatie groeit er als het ware al een compleet stukje kaak in de kuit. Al in 2016 paste MST de techniek met succes toe. De Almelose mevrouw Kizil was destijds de eerste patiënt die Kolenaar op deze manier opereerde. “Ik had een goedaardige tumor in de onderkaak en ben fantastisch geholpen. Het voelt nog wat dik aan, maar ik kan alles weer en heb nergens last van. Ik ben heel erg tevreden. Van het verdwenen kuitbeen merk ik helemaal niets.”

Verzoeken vanuit andere disciplines

Het succes van de nieuwe techniek blijft volgens MST niet onopgemerkt. Ook vanuit andere disciplines wordt bij Kolenaar aangeklopt. “We hebben laatst op verzoek van de chirurgen dankzij de 3D printers van het Saxion Fablab de handbotten van een jongen geprint, waarin ingewikkelde breuken zaten. De chirurgen kunnen dan eerst in 3D de hand bestuderen en een goed operatieplan bedenken. Dat zijn toepassingen waar je voorheen niet aan dacht.” Het Tilburgse ETZ past 3D-printing ook toe om chirurgen te ondersteunen bij operaties van complexe breuken. MST zegt er naar te streven vanaf september de verschillende technieken volledig in eigen huis te kunnen uitvoeren. Zo kan er vanuit meerdere disciplines mee worden gewerkt.

3D-printing service gezichtsprotheses

Eerder deze week melde Amsterdam UMC dat de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) met prof. dr. Tim Forouzanfar en dr. Marco Helder een ‘Eurostars Eureka!-onderzoeksproject’ coördineert van 2,15 miljoen euro. In dit project gaat Amsterdam UMC samen met vier mkb-bedrijven onder de noemer ‘Faceprint’ een marktklaar, snel te produceren, en goedkope 3D-printing service ontwikkelen voor gezichtsprothesen.