De innovatieve bedkap van Micro-Cosmos die cliënten helpt om beter te slapen (Foto: Micro-Cosmos).

4 startups in zorgtechnologie in finale innovatieprijs

Een vakjury heeft vier startups in zorgtechnologie aangewezen voor de finale van de ActiZ-WTDM-zorginnovatieprijs. Het gaat achtereenvolgens om Attendi, Floortje, Genus Care en Micro-Cosmos. Het gaat achtereenvolgens over spraakoplossingen om te rapporteren, begeleiding bij het kiezen voor zorgtechnologie, thuismonitoring en een slimme bedkap die cliënten afschermt van prikkels. De Actiz-WDTM Innovatieprijs wordt uitgereikt tijdens de Zorg&ICT beurs op 15 juni in Utrecht, waar de genomineerden hun product mogen pitchen.

De vakjury van de prijs heeft vier finalisten gekozen, die graag door de inzet van innovaties en zorgtechnologie de zorg voor ouderen en chronisch zieken willen verbeteren. De winnaar van de competitie wordt beloond met de ActiZ-WDTM Innovatieprijs. De Innovatieprijs bestaat naast erkenning ook uit begeleiding door een netwerk van een professioneel team van innovators en experts die de startup verder op weg helpen. Hiernaast krijgt de winnaar  een plek op het congres Anders Werken in de Zorg eind 2023. Op deze plek introduceren we kort de vier geselecteerde finalisten.

Attendi: spraakoplossingen voor de zorg

Spraakoplossingen zijn momenteel trending in de zorg omdat ze de registratielast van medewerkers aanzienlijk kunnen verlagen. Zo werd begin 2023 aan het ECD van zorgorganisatie Mijzo een speciale knop toegevoegd, die het mogelijk maakt om een gesproken rapport in te voeren. Zorgmedewerkers die op deze manier registreren, realiseren een administratieve tijdwinst van plusminus dertig procent.

Attendi stelt zelfs dat in de praktijk 35% van de kostbare zorgcapaciteit verloren gaat aan administratieve taken en verslaglegging. De startup biedt hiervoor een speciale, slimme spraakherkenningsoplossing aan. Met behulp van  geavanceerde zorgtechnologie zoals kunstmatige intelligentie wordt complete documentatie gecreëerd, zonder dat dit ten koste gaat van de waardevolle tijd en aandacht voor patiënten en cliënten.

Floortje helpt bij keuze zorgtechnologie

In de zorg komen in razendsnel tempo meer zorgtechnologie. Het is belangrijk dat zorgmedewerkers en cliënten door de bomen het bos nog kunnen zien en Floortje helpt ze daarbij. De startup heeft geavanceerde algoritmen en diepgaande kennis van de zorgsector, waardoor het bedrijf in staat is om direct bruikbare aanbevelingen te geven die perfect aansluiten bij specifieke behoeften en situaties.

Genus Care: oplossing voor zorg op afstand

Thuismonitoring wordt onder meer in het kader van het realiseren van passende zorg steeds intensiever ingezet. Om dat goed te doen is specifieke zorgtechnologie nodig. Op die ontwikkelingen speelt de nieuwe startup Genus Care in met een oplossing die zorg op afstand en digitalisering beter mogelijk maakt.

De zorgtechnologie, het Genus Home Care systeem, helpt zorgverleners en mantelzorgers eenvoudig verbinding maken met cliënten, het monitoren van vitale functies, het tijdig ontvangen van een alarm en bij beeldbellen en foto’s uitwisselen. Dit maakt zorg op afstand volgens Genus Care persoonlijker, efficiënter en betrouwbaarder.

Micro-Cosmos maakt innovatieve bedkap

De Micro-Cosmos bedkap zorgt er voor dat patiënten en cliënten van een rustige slaapomgeving genieten, wat bijdraagt aan een sneller herstel. Dankzij de nieuwe kap worden externe prikkels geminimaliseerd waardoor de cliënt rustiger kan slapen. Bovendien verlicht de bedkap, volgens deze genomineerde kandidaat, de werkdruk van verpleegkundigen doordat er minder oproepen en verstoringen in de nacht zijn.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?