5 trends die impact hebben op digitale zorg voor senioren

14 juni 2016
Nieuws
Ook 50+ ers keren zich in toenemende mate steeds meer af van tijdvretende klinische afspraken en ziekenhuisbezoeken voor onderzoek of testen. Zij kiezen steeds vaker voor het laten registreren van lichaamsfuncties via smart sensors en voor afspraken-op-afstand via bijvoorbeeld tablets. Hoog tijd dus om met deze doelgroep bij het ontwerpen en ontwikkelen van apps, wearables en andere ehealth-toepassingen rekening te houden, zo stelt de Amerikaanse seniorenorganisatie AARP.
Wat die trends zijn voor de komende jaren? Jody Holtzman, AARP’s senior vice president voor marktinnovatie, gaf tijdens een recent event een kort overzicht.

Trend 1:

gemak in het inhuren van zorgverlening
Normaliter gebruiken patiënten een gespecialiseerd bureau om een zorgverlener te vinden. Nieuwe online ondernemingen verstoren dit model steeds vaker door de tussenpersoon weg te snijden. Amerikaanse startups zoals Honor en CareLinx bieden online marktplaatsen waar zij zorgverleners en patiënten direct samenbrengen.

Trend 2:

minder angst voor technologie
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat senioren hun angst voor digitale technologie en het gebruik van beeldschermen kwijt raken. Zij adopteren zaken zoals zorg-op-afstand in toenemende mate. Volgens een studie van het Pew Research Center gaat tegenwoordig 79 procent van de mensen tusen de 50 en 64 elke dag onlineevenals 71 procent van de 65-plussers. Dit blijkt ook uit cijfers van het Nederlandse CBS.Slechts de helft van de 75-plussers is nog nooit online geweest in 2015, tegen 66,5 procent in 2012.

Trend 3:

spraaktechnologie heeft de toekomst
Hoewel ouderen digitale technologie steeds maar adopteren, verwacht AARP’s Holtzman dat spraaktechnologie voor senioren, zoals Cortana en Siri, toch echt de killer-app zal zijn binnen ehealth. Google doet ook mee en onthulde recent Google Assistant, een digitale assistent die via spraakcommando's kan worden bediend, evenals de speaker Google Home, die ook via spraakcommando's wordt bediend. Apple werkt ook aan smart home devices die via Siri worden bediend. Zo kunnen senioren gewoon zeggen dat ze medicatie geslikt hebben en wordt dat geregistreerd, of kunnen ze medicatie zo bijbestellen.

Trend 4:

technologie plus mensen
Het gedrag van patiënten zal eerder beïnvloed worden wanneer mensen er bij betrokken zijn. Zo citeert Holtzman het diabetes management programma van Omada Health, waarbij patiënten samenwerken met een health coach. Patiënten worden gemonitord door smart devices zoals weegschalen en door wearables die lichaamsfuncties doorgeven. De health coach gebruikt deze informatie om advies en ondersteuning te geven.

Jeroen tas, CEO, Connected Care & Health Informatics bij Philips, schetste een soortgelijk programma van Philips in een interview met hem in het april-nummer van ICT&Health.

Trend 5:

telemedicatie
Een toenemend aantal artsen biedt patiënten zorg-op-afstand via online video-afspraken of e-mailconsults. Vooral in kleinere gemeenschappen en voor patiënten met beperkte mobiliteit, zal dit steeds belangrijker worden.