Search
Close this search box.
Search

5,2 miljoen voor onderzoek naar erfelijke hersenziekten

Een consortium onder leiding van Amsterdam UMC gaat onderzoek doen naar erfelijke hersenziekten. Daarvoor is 4,7 miljoen subsidie ontvangen van NWO. Het gaat om de ziekte van Huntington, SCA type 1 en SCA type 3. Deze erfelijke ziekten worden veroorzaakt door eenzelfde soort DNA-fout, die leidt tot de aanmaak van een ziek eiwit. De ziekten kunnen al op relatief jonge leeftijd ontstaan en leiden vaak snel tot flinke beperkingen.

Het totaalbudget van een nieuw onderzoek naar erfelijke hersenziekten zoals Huntington bedraagt 5,5 miljoen. Hiervan wordt 4,7 miljoen gesubsidieerd door de NWO. Deelnemers zijn onder meer Amsterdam UMC en Maastricht UMC+. Met het onderzoek worden doorbraken beoogd in nieuwe therapeutische strategieën gecombineerd met het gebruik van gekweekte hersencelmodellen van gendragers. Dit alles moet leiden tot persoonsgerichte behandelingen en perspectief voor risicodragers en gendragers én ondersteuning voor de familie.

Gemuteerd eiwit speelt rol

Bij verschillende erfelijke hersenziekten zoals SCA beschadigt een gemuteerd eiwit de hersencellen, met achteruitgang van de gezondheid, beperkingen en overlijden tot gevolg. Inmiddels gloort er hoop met experimentele therapieën die de aanmaak of toxische werking van deze eiwitten kunnen remmen. Het onderzoek richt zich onder meer hier op. Tot op heden zijn er geen behandelingen die de ziektes stoppen of de achteruitgang van patiënt kunnen remmen. Recent zijn hoopgevende onderzoeken gestart met experimentele behandelingen, via ruggenprikken of een eenmalige toediening in de hersenen, om de aanmaak van de ziekte veroorzakende eiwitten te remmen.

Deelnemers aan onderzoek erfelijke hersenziekten

Voordat deze behandelingen gericht en veilig kunnen worden ingezet moet het onderzoek een aantal belangrijke voorwaarden formuleren. Deelnemers aan het onderzoek zijn Amsterdam UMC, ADCA/Ataxie Vereniging Nederland, Campagneteam Huntington, Erasmus MC, Hanze Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, Leiden UMC, Maastricht UMC+, Prinses Máxima Centrum, Radboudumc, Stichting Proefdiervrij, UMC Groningen, VectorY, Vereniging van Huntington en Vico Therapeutics.

Minder invasieve therapieën hersenziekten

Belangrijk is het juiste moment van behandeling en de vraag of er alternatieve minder invasieve strategieën kunnen wordt ontwikkeld om de aanwezigheid van het schadelijke eiwit te verlagen. Aandacht voor de kwaliteit van leven van de gendragers is er in het onderzoek ook. Hoe kunnen zijn bijvoorbeeld zo goed mogelijk worden geholpen bij persoonlijke beslissingen  over levensplanning en behandelmogelijkheden? De patiënten met deze hersenziektes worden onderverdeeld in drie groepen: patiënten bij wie de eerste tekenen van de ziekte zich openbaren op zeer jonge leeftijd, de groep waarbij dat op volwassen leeftijd gebeurt en een groep die niet altijd ziekteverschijnselen krijgt.

Medicatie beter in hersenen

Een onderzoek dat goed aansluit op bovenstaande is de onderzoeksvraag of medicijnen beter in de hersenen gebracht worden met behulp van geluidstrillingen. Dat is namelijk de vraag die centraal staat bij een uniek, recent onderzoek waarbij óók meerdere kenniscentra en umc’s samenwerken. In eerste instantie wordt deze technologie onderzocht bij mensen met een kwaadaardige hersenstamtumor en mensen met de ziekte van Alzheimer. Bekeken wordt of de geluidstrillingen de natuurlijke bescherming van de hersenen tijdelijk kunnen opheffen, zodat de medicatie de hersenen beter bereikt

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?