Search
Close this search box.
Search

6,5 miljoen euro voor big data onderzoek hart- en vaatziekten

Interdisciplinaire consortia van wetenschappers en publieke/private partijen kunnen financiering aanvragen voor onderzoek naar de mogelijkheden van big data ten behoeve van de opsporing en preventie van hart- en vaatziekten. Participatie van eindgebruikers (burgers, patiënten en / of (zorg)professionals) is daarbij een vereiste, zo stellen de initiatiefnemers.

NWO, ZonMw, de Hartstichting, de Topsectoren Life Sciences & Health (LSH), ICT en Creatieve Industrie en het ministerie van VWS en het Netherlands eScience Center kondigden afgelopen april het initiatief aan om samen een publiek-privaat onderzoeksprogramma te ontwikkelen op het gebied van big data en gezondheid. Dit programma stimuleert samenwerking tussen verschillende relevante wetenschapsgebieden en samenwerking met het bedrijfsleven in afstemming met burgers, patiënten en (zorg)professionals. Het valt onder de paraplu van het Big Data onderzoeksplatform Commit2Data.

Vroege opsporing, preventie

De focus van het Big Data & Gezondheid onderzoeksprogramma is het gebruik van big data ten behoeve van de vroege opsporing en preventie van hart- en vaatziekten met als kaderstellende onderzoeksagenda’s de kennis en Innovatieagenda’s (KIA’s) ICT, Creatieve Industrie en LSH. Binnen dit onderzoeksprogramma worden de ambities van de Hartstichting, het ministerie van VWS, en het Netherlands eScience Center gekoppeld aan de ambities van Commit2Data voor de Topsectoren ICT, LSH en Creatieve Industrie, zoals die zijn beschreven in de Kennis- en Innovatiecontracten 2018-’19 tussen NWO en de Topsectoren.

Het programma omvat vier tot zes publiek-private wetenschappelijke onderzoeksprojecten met een budget van circa 1,5 miljoen euro per project. Consortia bestaande uit tenminste drie onderzoeksgroepen – waarvan tenminste twee onderzoeksgroepen van NWO-erkende onderzoekorganisatie(s) -, tenminste één onderneming en 2-3 FTE eScience Research Engineers kunnen indienen. Er is verder voorzien in participatie van eindgebruikers (burgers, patiënten en/of (zorg)professionals) in het project.

6,5 miljoen voor big data onderzoek

Per subsidieaanvraag kan, afhankelijk van het type onderzoek minimaal één miljoen euro (bij 50% cofinanciering) tot maximaal 2,25 miljoen euro (bij 25% cofinanciering) subsidie aangevraagd worden uit de beschikbare middelen voor dit onderzoeksprogramma en minimaal 2,0 – 3,0 FTE aan inzet van eScience Research Engineers aangevraagd worden. Het totaal beschikbare subsidiebudget voor projecten bedraagt ruim 6,5 miljoen euro en 12 fte eScience Research Engineers.

De sluitingsdatum voor het indienen van vooraanmeldingen (verplicht) is 1 oktober 2018, om 14.00 CE(S)T. De deadline voor het indienen van uitgewerkte aanvragen is 8 januari 2019, om 14.00 uur CE(S)T. Voorwaarden en om in te dienen, zie de financieringspagina van de call.

Over Commit2Data

Sinds 2017 kunnen consortia van wetenschappers en publieke/private partijen in het kader van Commit2Data financiering aanvragen voor de ontwikkeling van effectieve, efficiënte en verantwoorde personal empowerment methodes voor een gezonde samenleving in de toekomst. Centraal staat de manier waarop Data Science een bijdrage kan leveren aan gepersonaliseerd aanbod en mogelijkheden van zelf- en samenmanagement van de individuele gezondheidssituatie.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?