Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

7 mln subsidie voor onderzoek naar aangeboren aandoeningen

Het Eurocat-netwerk kan zeven miljoen euro aan subsidie stoppen in het opzetten van een onderzoeksinfrastructuur onder de naam Eurolinkcat, waarmee het de kennis hoopt te vergroten over de gezondheid van kinderen met aangeboren aandoeningen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Om tot deze kennisvergroting te komen, worden de bestaande registraties van aangeboren aandoeningen in 13 Europese landen gekoppeld aan gegevens over sterfte, ziekenhuisopname, medicatie en onderwijs die beschikbaar zijn in andere databases. Eurocat Nederland, de onderzoeksgroep van de afdeling Klinische Genetica in het UMCG, ontvangt 350.000 euro van de subsidie.

Ruim 130.000 Europese komen jaarlijks ter wereld met een aangeboren aandoening. In Nederland gaat het om één op de 33 baby’s. Aangeboren aandoeningen zijn een belangrijke oorzaak van kindersterfte, gezondheidsproblemen en beperkingen op lange termijn. Eurocat Nederland registreert aangeboren aandoeningen in Noord-Nederland en doet onderzoek naar factoren die bijdragen aan het optreden hiervan.

Koppeling gegevens

Binnen het Eurocat-netwerk zijn inmiddels onder meer gestandaardiseerde gegevens beschikbaar van kinderen met een aangeboren aandoening die zijn geboren tussen 1995 en 2014. Door deze gegevens te koppelen aan gegevens over sterfte, ziekenhuisopname, medicatie en onderwijs is het mogelijk de gezondheid en schoolprestaties tijdens de eerste tien levensjaren van deze kinderen in kaart te brengen. De onderzoeksinfrastructuur komt zowel beschikbaar voor onderzoekers binnen het Eurocat-netwerk als daarbuiten.

Om de communicatie tussen gezinnen met een kind met een aangeboren aandoening en zorgverleners en onderzoekers te bevorderen wordt er volgens het UMCG ook een social mediaplatform opgezet, ConnectEpeople. Ouders kunnen zo meedenken bij de opzet en uitwerking van relevant onderzoek op het gebied van vier specifieke aandoeningen: ernstige hartafwijkingen, spina bifida, downsyndroom en schisis.

Het project Eurolinkcat duurt vijf jaar en wordt gefinancierd vanuit het Horizon 2020 onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Unie. Het Eurocat-netwerk omvat 21 registraties in 13 Europese landen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen