Search
Close this search box.
Search

72 PGO-aanbieders en ICT-leveranciers kandidaat-deelnemer MedMij

In de eerste maand na opening van het MedMij-loket en publicatie van de conceptversie van het afsprakenstelsel 1.1 hebben 60 PGO-leveranciers zich aangemeld bij MedMij. Dat laat de programma-organisatie weten. In de eerste week waren er al 50 aanmeldingen van PGO-aanbieders. Hoewel de subsidiepot voor PGO-aanbieders leeg is, stelt MedMij dat het nog steeds mogelijk is om kandidaat-deelnemer te worden.

In totaal hebben zich ook 12 ICT-leveranciers gemeld aan de zorgaanbiederskant (waarvan vijf in de eerste week). Dat betekent dat ze zich willen kwalificeren om de systemen van bijvoorbeeld huisartsen, GGZ-instelling of ziekenhuizen klaar te maken voor gegevensuitwisseling op de MedMij-manier. 61 leveranciers hebben inmiddels de complete toets afgerond en mogen zich kandidaat-deelnemer van MedMij noemen.

MedMij, nu ook een stichting, heeft in juli het loket geopend waar kandidaat-deelnemers nog altijd met vragen terecht kunnen. Verder werd versie 1.1 van het afsprakenstelsel naar buiten gebracht, dat door leveranciers van PGO’s en informatiesystemen in hun software geïntegreerd kan worden. Op basis van proeven in het PROVES-programma moet dit verfijnd worden. Vanaf 2019 moeten burgers echt van PGO’s gebruik kunnen maken om hun medische gegevens (deels) in te zien.

Kandidaat-deelnemerschap is intentieverklaring

Alle aanmelders moeten de administratieve toets doorlopen om kandidaat-deelnemer van MedMij te worden. Het kandidaat-deelnemerschap is een soort intentieverklaring tussen MedMij en de leverancier en betekent niet dat je automatisch deelnemer van MedMij wordt. Kandidaat-deelnemers hebben kenbaar gemaakt deel te willen nemen aan MedMij, maar moeten nog aantonen dat ze dit daadwerkelijk kunnen. MedMij belooft de kandidaat-deelnemers dat als ze inderdaad aan de afspraken voldoen en de toetsing doorstaan, ze deelnemer mogen worden.

Vanaf 1 augustus mochten PGO-leveranciers die kandidaat-deelnemer van MedMij zijn een aanvraag indienen bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-i) om in aanmerking te komen voor een impulsfinanciering van maximaal 160.000 euro. Dat werd massaal gedaan en op diezelfde dag liet de subsidieverstrekker al op de website weten: ‘Met het aantal ingediende aanvragen is het subsidieplafond ruimschoots overschreden. Dit betekent dat nieuwe aanvragen in principe weinig kans maken op toekenning van subsidie.’

Vier miljoen subsidie voor PGO’s

Het ministerie van VWS liet eerder in juli weten dat het vier miljoen euro beschikbaar stelt aan subsidies (Impulsfinanciering PGO-leveranciers) om de ontwikkeling van Persoonlijke gezondheidsomgevingen te stimuleren. Die PGO’s moeten dan wel voldoen aan de voorwaarden van afsprakenstelsel MedMij, waaronder vier informatiestandaarden.

De subsidie per PGO-leveranciers bedraagt maximaal 160.000 euro. Dat betekent dat maximaal 25 van de 50 bij het MedMij-loket aangemelde PGO-aanbieders subsidie zouden kunnen krijgen wanneer iedereen het maximale bedrag toebedeeld krijgt. Omdat eerdere overheidssteun ook meetelt, kan het zijn dat subsidies lager uitvallen.

Deelnemen aan MedMij blijft mogelijk

Al lijken de subsidiegelden vergeven, het is volgens de programma-organisatie nog steeds mogelijk om kandidaat-deelnemer van MedMij te worden, zowel voor PGO-leveranciers als ICT-leveranciers aan de zorgaanbiederskant. De subsidie is vooral bedoeld om de ontwikkeling van een PGO op basis van het MedMij-afspraken- en standaardenstelsel te stimuleren.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?