Het Slingeland Ziekenhuis experimenteert met slimme pleisters

19 oktober 2016
Nieuws
De pleisters worden verbonden met draadloze meetapparatuur en onder de matrassen geplaatste sensoren. Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis komt er zo veel beter inzicht in de toestand van de patiënt. De arts krijgt veel meer informatie dan voorheen, wat van belang kan zijn bij het bepalen van de medische handelingen. De verzamelde informatie kan met duidelijke overzichten worden teruggekoppeld aan de patiënten.

Minder draden aan patiënt

Nog een voordeel van de slimme pleisters is dat de informatie draadloos wordt doorgegeven en er zo voor zorgt dat de patiënt minder draden en machines aan zich heeft hangen. Eind juni werd de geplande introductie van de slimme pleister al aangekondigd als onderdeel van het project ‘Sensing Clinic’,  een samenwerkingsverband tussen het ziekenhuis en het Japanse Fujitsu.

De slimme pleister valt onder fase 1 van het project. De eerste toetsingsfase met deelnemende patiënten loopt van september 2016 tot begin 2017. Daarna hopen de partijen de sensoren en pleisters in het hele ziekenhuis beschikbaar te maken. Fase 2 start daarna waarin CVA-patiënten en patiënten met een verhoogd risico op delier worden gemonitord door toepassing van bewegingssensoren.  

Het Slingeland Ziekenhuis is behalve met dit experiment ook bezig met de ontwikkeling van apps en apparatuur voor chronische patiënten om thuis hun gezondheid te meten. Zodoende hoeft de patiënt alleen nog maar naar het ziekenhuis te komen wanneer het echt nodig is en kunnen ze controlebezoeken verminderen.

Ook onderzoekt het ziekenhuis de mogelijkheid van e-consulting. Spreekuren met specialisten kunnen hiermee op afstand worden gehouden. Volgens het ziekenhuis zijn de innovaties zowel gericht op verbetering van de kwaliteit van de zorg als op meer onafhankelijkheid voor de patiënt. Bijkomend voordeel is dat er minder patiënten naar het ziekenhuis hoeven te komen, ondanks de toenemende vraag naar zorg.